Разделените цветове на трибагреника озадачиха софиянци (ВИДЕО)

Те се появиха на пилоните отстрани на НДК

На трите пилона, намиращи се отстрани на НДК, които сме свикнали да виждаме неизползваеми, се появиха три платна, които събрани заедно образуват българския трибагреник. Това заинтригува екипа на NewsONE, който провери каква е идеята и посланието на инициативата. Запитахме се още дали е редно да бъде разделен националният ни флаг на три.

Проверката ни установи, че това е арт проект на художника Иван Мудов и той се реализира със знанието на НДК и Столичната община и по план, ще остане там до 1 август.

Целта на Мудов е, разделяйки цветовете на българското знаме в три различни знамена да покаже разединението на нацията. Той отваря кутията на Пандора на емоциите, с които натоварваме символите. Трите отделни цвята в инсталацията за кратко позволяват на символите да “дишат” в своята абстрактна потенциалност, а нас като зрители да усетим днешния резонанс на идеите зад тях. Разделението на трикольора може да се чете като своеобразна “деконструкция” на националното знаме в една негова по-свободна, чисто пластична интерпретация.

Формата и цветовете на българското национално знаме са определени още в Търновската конституция от 1879 година. Тя обаче не дава обяснение за символиката на цветовете и дали те могат да бъдат поотделно. Изборът на цветовете се приписва на Георги Раковски. Според някои интерпретации самият Раковски иска да свърже символиката на знамето с индоирански източници. Смята се, че трите цвята и разположението им символизират основните съсловия в древното обществото и тяхната йерархия: бялото е духовенството, зеленото – работниците и червеното – войниците.

Интерпретациите разбира се не спират тук. Бялото знаме е международно признато като знак за примирие и преговори, зеленото в много държави е символ на исляма, но в България пък е знамето на Априлското въстание, червеният цвят е свързан с войнственост и революция, но и саможертва.