27.01.2023 | петък | 01:11

Разбиха ОПГ (видео)

Публикувано:

Сподели поста:

В мащабната специализирана операция, стартирала вчера сутринта на територията на страната, се включиха служители на главни дирекции в МВР, СДВР и ОДМВР. Продължаващите и към момента действия се реализират съвместно с прокуратурата. Подробности за резултатите от действията на този етап от акцията предоставиха заместник-главният секретар на МВР главен комисар Станимир Станев, директорът на ГДНП главен комисар Атанас Илков, директорът на ГДГП главен комисар Росица Димитрова, заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Любомир Николов и говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Заявяваме готовност да противодействаме срещу нелегалната миграция. Работим заедно в отлична координация – заяви Милева по повод операцията, насочена към организаторите от българска страна, занимаващи се с нелегална миграция. Накратко тя обясни схемата за преминаване на незаконните мигранти от Турция през България и Сърбия за страни от Западна и Централна Европа: Във всяка една от държавите има основен организатор, изградил мрежа от хора, помагащи му в престъпната дейност – организатор на трафика, който поддържа връзка с отговорника за набиране на шофьори и отговорника за намиране на места за временно настаняване на мигрантите. След като престоят на територията на страната, те биват водени до българо-сръбската граница, където отговорникът на най-високо ниво от българска страна се свързва с основния организатор от сръбска страна и мигрантите биват поемани от сръбските организатори. Заплащането се извършва, едва след като основният организатор от турска страна потвърди, че мигрантите са пристигнали. По думите ѝ, тарифите за трафикирането на един мигрант са от порядъка на 2000-3000 евро, като се предлагат и ВИП услуги – когато биват трафикирани по-малко на брой мигранти, сумата достига до 10 000 евро. Почти винаги се използват пилотни коли, като напоследък те се управляват от жени с цел да не будят подозрение, допълни Милева.

Главен комисар Станев подчерта, че акцията е част от поредица операции, провеждани заедно с прокуратурата с цел безкомпромисна война срещу каналджийството. Получихме подкрепата на Турция за общата борба в тази посока,  ежедневно обменяме информация както с турските, така и с европейските партньори, подчерта заместник-главният секретар на МВР и припомни, че активните съвместни действия са резултат от проведените срещи на вицепремиера по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев с турския му колега.

При предприетите мащабни действия на територията на страната, които продължават и към момента, на този етап са проверени общо 7019 души, 4202 моторни превозни средства, 624 адреси и обекти.

По думите на директора на ГДНП главен комисар Илков, съвместните действия имат и превантивен ефект – седмица преди операцията и по време на провеждането ѝ няма задържани мигранти на територията на страна, с изключение на арестуваните в хода акцията.

Предвид факта, че този тип престъпна дейност е трудна за доказване с оглед на участието на много хора, които не са български граждани, са предприети стъпки по взаимодействие с редица партньорски служби. Работено е в координация с Европол. Ангажирани са и всички офицери за връзка в България – допълни още главен комисар Илков. В този контекст той информира, че главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров е на посещение в Австрия, където се обменя информация и се планират последващи действия.

В резултат на предприетите от ГДБОП действия, под надзора на Софийската градска прокуратура, е неутрализирана дейността на поредната организирана престъпна група, занимаваща се с каналджийство. Тя е наблюдавана в продължение на една година, а при вчерашната реализация е стигнато до организатора, който е на върха на пирамидата. Задържани са шестима души – иракчанин, ливанец и четирима българи. Претърсени са четири адреса, като при процесуално-следствените действия са открити множество вещи и предмети, имащи отношение към досъдебното производство. Разпитани са множество свидетели, потвърждаващи действията на престъпната група, проведени са и следствени експерименти с оглед доказване на деянието – съобщи заместник-директорът на главната дирекция старши комисар Николов и допълни, че организаторите са превеждали нелегално мигранти от Турция през България към Сърбия с тежкотоварни автомобили, включително автобуси, дори и кемпери.

За ГДГП борбата с незаконната миграция е водещ приоритет. Мигрантите се променят и стават все по-агресивни, затова сме амбицирани да продължаваме активната работа, за да постигнем още по-ефективно противодействието на този вид престъпност, заяви и директорът на ГДГП главен комисар Димитрова.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
-1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
-1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...