fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 00:27:59
сряда | 25.05.2022 | 00:27:59
18.2 C
София

Растежът на световната търговия може да се забави наполовина заради войната в Украйна

Очаква се кризата да сведе нарастването на световния БВП до 3,1 - 3,7 на сто през тази година

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Войната в Украйна може да заличи половината от очаквания за 2022 г. растеж на световната търговия, сочи анализ на секретариата на Световната търговска организация (СТО), цитиран от Франс прес.
       
Очаква се кризата да сведе нарастването на световния БВП до диапазона между 3,1 и 3,7 на сто през тази година, докато световната търговия ще нараства с темп между 2,4 и 3 на сто спрямо прогнозираните през октомври 4,7 на сто.

Войната в Украйна предизвика не само широкомащабна хуманитарна криза, но и огромни сътресения в световната икономика.

“Всички страдания и разрушения се понасят от украинския народ, но цената по отношение свиването на търговията и производството вероятно ще се усети от народите по целия свят поради покачването поскъпването на хранителните продукти и енергията и намаляването на стоките, изнасяни от Русия и Украйна”, отбелязва секретариатът на СТО.

Според проучването силно застрашени от войната са най-бедните страни, тъй като те отделят по-голям дял от доходите си за храна в сравнение с богатите, а това може да се отрази на политическата стабилност.

Дяловете на Русия и Украйна в цялото световно производство и търговия са относително малки, но двете страни за големи доставчици на основни продукти – хранителни стоки и енергия.

По данни на СТО двете страни са доставили през 2019 г. около 25 процента от пшеницата в света, 15 процента от ечемика и 45 процента от слънчогледа. Само Русия представлява 8,4 на сто от световната търговия на горива и 20 процента от природния газ, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук