3.12.2022 | събота | 05:22

Рашков за проверките във висшите училища: Университетът не е защитена територия

Публикувано:

Сподели поста:


Университетът – това не е защитена територия. Представете си, ако там се извърши престъпление, първо на органите на МВР ще се съобщи и ще се търси помощ. МВР няма проблем да влиза в учебните заведения, за да извършва проверки. Това каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков в отговор на въпрос защо са били проверявани три университета в София- СУ, ТУ и УНСС.

Той обясни, че миналата година правителството на Борисов е отпуснало първо 68 млн., а после още 10 млн. лева за ремонт на общежития, които са към няколко университета.

Имало е разпореждане на тогавашния министър на образованието договорите да бъдат така сключени, че да се осигури възможност да се изплатят авансово всички суми на евентуалния изпълнител.

„Колко инхаус процедури видяхме. За пътища, за магистрали. Ние сега трябва да изясняваме къде са отишли парите – дали при клошарят от с. Бързия, на когото са му обещали 20 000 лева за да изтегли парите, а после е починал от коронавирус“, коментира Рашков.

По думите му проверките са целели да проверят дали при „процедурите за парите на ВУЗ-овете, не е същото като парите за АМ „Хемус“.

По време на пресконференцията бе изяснено, че в трите столични университета се прави проверка от икономическа полиция, а не е имало „нахлуване“ на ГДБОП.

„Другите университети нищо не са казвали. Може би защото там няма хора, които са издигнати за президент“, подчерта силовият министър.

От думите му стана ясно още, че към днешна дата не е воден разговор с него за оставане като министър в редовното правителство.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
5.1 ° C
5.6 °
4.8 °
90 %
1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
8 °

Прочети още

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...

Осем филма за празниците, които някои не биха харесали, но – струва ни се – на вас ще ви допаднат

Балът на чудовището, Братя Грим, Американски пай и още нетрадиционните кинопредложения от менюто на TV1000 Освен мигащите светлинки по...