28.11.2022 | понеделник | 16:51

Рашизмът

Публикувано:

Сподели поста:

Те освобождавали Украйна от нацизма, така както били освободили от нацизма Европа по време на Втората Световна. Поне те така си мислят. Те, руснаците. Така им казват всичките руски телевизии, радиа и вестници. Онези средства за масово осведомяване, които имат различни виждания, биват закривани и забранявани. 

А това, че са освободители, които воюват срещу нацизма, не им се повтаря по пет-шест пъти на ден. Нито по десет пъти на ден. Повтаря им се много повече. Нека се опитаме да изчислим приблизително колко. Най-известните политически предавания в Русия са „60 минути“, „Вечер с Владимир Соловьов“, „Голямата разлика“, “ Голямата игра“, „Животът ще покаже“ и „Място на срещата“. Те траят средно по час и след това се повтарят. И във всяко едно от тези предавания най-малко двадесет път се казва, че Украйна е държава, управлявана от нацистки режим, натрапен на страната от Съединените Щати и техните сателити Европа и Англия.

Значи общо 120 пъти на ден, 3600 пъти на месец, 7200 пъти за два месеца. Обикновеният руснак не слуша всичките предавания, слуша едно или две от тях, значи делим сумата на четири. И пак се получава, че за два месеца обикновеният руснак е чул, че Русия освобождава Украйна от нацизма 1800 пъти. Това и нищо друго е чул. Във всичките тези предавания въобще не се споменава, че някъде към четири милиона украинци са избягали от освободителите в европейските страни и Молдова. И че руската армия унищожава жилищни сгради и граждански обекти. Или че търпи загуби. Нито дума за тези неща.

Явление, което се нарича „промиване на мозъци“. И това не е художествен образ, а научно определение. Психолозите са установили, че ако човек в продължение на шест месеца слуша една небивалица от всички възможни източници, той започва да й вярва, колкото и нелепа да е тя. Че земята е плоска, че ни управлява световно правителство на рептилите, че може да се зачене непорочно, че мъртвите ще възкръснат, че Путин е велик, че само Бойко ще ни оправи и всякакви такива. 

И още нещо, установено от науката, в случая от психологията и от вековния човешки опит. 

Обикновеният човек е неспособен да убива и не иска да убива заради вродената му способност да се поставя на мястото на другите, на мястото на блiжния си. Емпатия му се вика това. Разбира се има достатъчно изключения и извънредни обстоятелства, при които хората убиват. Но повелята „не убивай“ е влязла в законодателствата на всички световни държави.

Как тогава да накараш при война стотици хиляди хора да избият стотици хиляди хора. Завоевателите, диктаторите, военопрестъпниците са намерили решение. Обявяваш другите за същества, които не принадлежат на човешкия род и следователно не можеш да се поставиш на тяхно място, за да изпиташ милост и съчувствие. Не може да се поставиш на мястото на гниди, гадове, мерзавци, животни, изроди и зверове.

Точно това се прави във всичките политически предавания и медии в Русия. Украинците, или поне тези, които воюват, освен нацисти, биват наричани зверове, гадове, гниди, изроди, мерзавци, подлоги, мръсници и въобще биват наричани с всички онези имена, които е забранено да се произнасят в средствата за масово осведомяван на цивилизованите страни, включително и на България. 

Защото в това отношение, а и във всички други отношения, българското общество е поне едно столетие пред руското. А това, че руската посланичка си позволява да нарича българите „подлоги“ и да обижда българския премиер, без да бъде веднага, тутакси, позорно изритана от страната ни, вероятно е следствие на някакви остатъчни, робски наслагвания от миналото. Но най-често повтаряната дума след „нацисти“, с която руските медии определят украинците (онова „братя украинци“ от преди време вече е забравено) е нелюди. Тоест нехора. Което си е ярко, убедително доказателство за психологическия похват на убийците. Щом те, враговете, са нелюди и нехора, значи можеш да убиваш, без да изпитваш угризения. Напротив, можеш да се гордееш с тях, защото получаваш медали, привилегии и пари (подобен закон приеха миналата седмица в Русия – воюващите в Украйна руснаци ще имат статут на заслужили ветерани).

И нищо чудно убийствата и изнасилванията в Буча да са станали тъкмо след някое пропагандно предаване на руските телевизии.

Всички тези определения за другите, като врагове на народа, като нацисти и нехора, ги е имало и в скорошното минало на България, когато след нахлуването на руската армия в страната назначеното от Сталин правителство започва да избива учители, кметове, свещеници и въобще по-образовани хора, като ги обявява за фашисти. И сега путинова Русия се готви да управлява Украйна така, както съветската армия е управлявала окупирана България, без да си дава сметка, че в Украйна няма да може да намери достатъчно подкрепа и достатъчно предатели, които да обслужват едно пропутинско правителство. 

Но след изненадващата и героична съпротива на украинците путинска Русия вече разбира, че няма да може да установи кукленско местно самоуправление и тръгва към пряко унищожение на Украйна като държава.

А що се отнася до фашизма и нацизма, тези понятия си имат вече точни показатели, по които могат да бъдат разпознавани. Защото заедно с комунизма са разклонения на едно и също zло – тоталитарното управление, при което: 

 – Няма разделение на властите – всички те се сливат в една. Както е сега в Русия – нима някой се съмнява, че Навални, например, не е бил съден според указанията на Путин

 – Няма многопартийна система – така както е сега в Русия, където партиите са само наименования – управлява Путин и обкръжението му, истинските партии са забранявани, а политическите противници на Путин за затваряни или направо избивани

– Няма нито свобода на словото, нито на мисълта – съответните забрани дори са записани в руското законодателство

– Насажда се култ към личността на вожда – култът към Путин вече може да се сравнява с този към Сталин.

И накрая – черешката на тортата – основата и върха, алфата и омегата на всяко тоталитарно управление – идеологията (Ех, трябва да се учат тези неща още в прогимназията, трябва да се чете и „Фашизмът“ на Желю Желев, за да бъде разбран и „Рашизма“).

И тук вече Русия няма как откровено да приеме нацистката идеология, няма как да приеме изцяло и болшевишката идеология. И вече от години всекидневно, всекичасно, чрез всички свои пропагандни медии се стреми да увлече, също както във времената на нацизма, фашизма и комунизма, широките простонародни маси с някаква идеология. Започва с православието, минава през бълнуванията на Дугин и стига до путинското твърдение, че Русия е създала някаква друга, различна от цивилизованите държави цивилизация. От всички тези напъни следва една непоследователна и причудлива пропагандна бърканица, която притежава обаче и една слепваща обединителна същност. Превъзходството и величието. Русия е велика, Русия граничи с Бога, руснаците духовно стоят много над прогнилия Запад (те са и над Изтока, но това засега не е изгодно да се изтъква и твърди, нали китайците и индийците може да ни станат съюзници),  Русия е призвана да спаси света (най-вече от развитието на развитите държави). 

Всички тези внушения, че руснаците са различни от другите човеци, че са над тях (тук равнището на живота в Русия няма особено значение, защото и самият живот няма особено значение) са си всъщност  хептен, хасъл, пар екселанс расизъм. Или рашизъм, като съвременно руско разклонение на познатия в миналото нацизъм. Или пък фашизъм, доколкото в тази безразборно нахвърляна идеология липсва (дали го схващат това БСП и Нинова) каквато и да било загриженост към обеднелите и зашеметени от пропаганда широки обществени слоеве (като изключим някои тежнения към корпоративно държавно покровителство, присъщо тъкмо на изконния фашизъм).

Иво Беров
Иво Беровhttp://www.newsone.bg
Иво Беров е роден на 12 декември 1953 г. в София. Завършва френска филология. Работи като каменоделец, пощальон, разносвач на мляко през нощта. От 1991 до 1994 г. работи в предаването на БНТ "Панорама", а след уволнението си оттам - във в. "Демокрация". По това време сатиричният му коментар "Хей, Лице" изобличава уродливостта на набиращия скорост жълт поръчков печат и вдъхновява една генерация млади журналисти.
София
облачно
4.1 ° C
4.6 °
3.7 °
74 %
2.6kmh
100 %
пн
4 °
вт
4 °
ср
4 °
чт
4 °
пт
8 °

Прочети още

Задържаха под стража 26 годишен за притежание на 117 гр. марихуана

Районна прокуратура – Търговище привлече млад мъж от областния град към наказателна отговорност за държане без надлежно разрешително...

Двама загинаха при изпълнение на служебен дълг в Перник

При изграждане на канализация в кв.Хумни Дол в гр.Перник четирима от работниците са били затрупани от свличане на...

Началото на 20-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“

На 29 ноември, вторник, от 12.00 часа във Велико Търново президентът Румен Радев ще обяви началото на 20-ото...

Софийска градска прокуратура се самосезира във връзка с манипулиране на машинния вот

Днес, 28.11.2022 г., Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по повод публикации в медиите, съдържащи твърдения, че машинният...