fbpx
More

  Радостин Василев: В БФС е нужна цялостна промяна

  Министърът смята, че страната ни се нуждае от нов национален стадион, като причината е амортизацията на настоящия в центъра на София

  Министърът на младежта и спорта Радостин Василев е категоричен, че в Българския футболен съюз (БФС) трябва да бъде направена цялостна промяна. В същото време той заяви, че няма да се меси при избора на президент на централата, нито ще подкрепи кандидат за позицията.

  Министърът бе гост в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ, в което сподели мнението си относно финансирането на спортните федерации, както и идеите си за модернизирането на спортния тотализатор.

  „На хора, които са нанесли вреди на държавата, трябва да им бъде потърсена отговорност, аз в спорта се старая да покажа това, което е станало и паралелно с това работим по граденето. Принуден съм да играя различни роли, за да могат хората да видят ситуацията, в която съм поставен. Ние виждаме точно какви зали са строили те (ГЕРБ – бел.ред.), каква е тяхната целесъобразност. Това е нещо, което аз не искам да правя. Поетапно и систематично ще обръщаме пирамидата от елитния спорт към масовия спорт“, каза Радостин Василев.

  Министърът заяви, че е имало федерации, които са се ползвали и са били обвързани от бившия политически елит, затова сега не са доволни от финансирането си.

  „Финансирането се извършва на база на експертна комисия, в която не участвам. Резултатите са водещи, медалите, социална значимост на спорта. Има недоволни, те в голямата си част са политически обвързани. Получавали са облаги, а това кара техните председатели да бъдат доста агресивни. Но това го виждаме не само в спорта. Не искам да имам война с федерациите“, коментира още Василев, който обаче беше категоричен, че не желае да води война с федерациите.

  При актуализацията на бюджета Министерството на младежта и спорта ще разчита на средства за два големи инфраструктурни проекта.

  Относно решението на проф. Даниела Дашева да напусне екипа на министъра, Радостин Василев отговори:

  „Тя е много приятен човек, в един момент се е почувствала ненужна и подаде оставка. Реформите, които ние правим, са реформи, които запушват течовете в системата. Най-голямата реформа беше нейната програма за високи спортни постижения.“

  Радостин Василев смята, че страната ни се нуждае от нов национален стадион, като причината е амортизацията на настоящия в центъра на София.

  „Надявам се да имаме, но трябва да кажа, че струва стотици милиони левове“, сподели Василев.