fbpx
26.8 C
София
19 август 2022 | петък | 14:58

Радостин Василев отнема лиценза на Федерацията по вдигане на тежести

Това става ясно от позиция на министерството, разпратена до медиите

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Министърът на младежта и спорта в оставка Радостин Василев отнема лиценза на Българската федерация по вдигане на тежести. Това става ясно от съобщение на министерството, изпратено до медиите.

Ето какво се казва в позицията на Министерство на младежта и спорта.

Днес министърът на младежта и спорта в оставка Радостин Василев се срещна с председателя на Българската федерация по вдигане на тежести Неделчо Колев. След пореден отказ за конструктивен диалог, иницииран отново от министър Василев, и предоставяне на необходимите документи за финансиране от страна на Колев, той поставя Министерството на младежта и спорта само пред една опция – да спре финансирането на БФВТ и да отнеме лиценза на федерацията.

Неделчо Колев се показа като човек, който не е в състояние да управлява БФВТ поради непреодолими дефицити отвъд личния си интерес. Той отказва да спазва каквито и да било срокове, да има изрядни документи, да изразходва държавни средства по предназначение, а не по лична преценка.

Фактологията по казуса е следната:

Просрочено задължение по споразумение от 15 април 2022 г., което е за изискуемо задължение в общ размер на 31 193,56 лв., произтичащо от Програмата за олимпийска подготовка и Програмата за развитие на спорта за високи постижения за 2021 г. Съгласно чл. 1 на гореспоменатото споразумение падежът на втората вноска в размер на 2 600лв. е 15 юни 2022 г. Към днешна дата (08.07.2022 г.) тази вноска все още не е изпълнена.

Заявките за средства на Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) за месеците юни и юли са задържани. Освен това тези заявки са направени и извън срока до 20-о число на предходния месец. За същото БФВТ е уведомена писмено.

БФВТ не е предоставила всички договори със спортисти, треньори и длъжностни лица съгласно чл. 11 от договора по Програмата за финансово подпомагане на дейности в областта на спорта за високи постижения за 2022 г.

Към момента БФВТ подлежи на отнемане на лиценз поради непредоставени документи в срок по чл. 30. Министерството на младежта и спорта си запазва правото следващата седмица да предприеме действие по отнемане на спортния лиценз на БФВТ.

Министър Василев отправя последно предупреждение към Неделчо Колев и ако от негова страна не бъдат предприети никакви мерки, през следващата седмица ще бъде отнет лицензът на БФВТ. Това означава, че действията на Неделчо Колев ще доведат до невъзможност за участия на националния отбор на световни и европейски форуми и завоюване на олимпийски квоти.

Предвид усложнената ситуация в БФВТ, продължаващите съдебни спорове за управление на централата и забавянето в документацията, която се изпраща към ММС, министър Василев е притеснен и загрижен за развитието на спорта.

ММС вече частично обезпечи финансирането на състезателите от осем клуба в щангите с допуснато допълнително финансиране за успехите им. Спортистите няма как да страдат заради спорове и нехайство от страна на ръководителите им. Действията на ММС са ясен знак, че са само в интерес на спорта и правилното му управление. От другата страна обаче стои човек, който е готов да жертва всичко, включително бъдещето на всички състезатели, за да защити личния си интерес.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img