fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 03:39

Радостин Василев освобождава ръководството на Българския спортен тотализатор

Това ще стане в понеделник

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Спортният министър Радостин Василев  обяви, че в понеделник ще освободи целия борд на Спортния тотализатор. Това обяви той на извънреден брифинг във ведомството.

Василев анонсира, че предстоят промени и в останалите държавни дружества. 

“В понеделник освобождавам всички членове на Съвета на директорите и изпълнителния директор на Българския спортен тотализатор. Вече съм се договорил с тях. Представили са ми част от документите на тотализатора. По първи мои анализи проблемите са изключително тежки”, коментира той.

Министърът уточни, че в последните 6 години – 4 години на загуба, последните 2 години с 8 млн. и 11 млн. лева на печалба.

“Тепърва ще анализираме сключените договори в последните няколко месеца от управлението на настоящото ръководство на БСТ. С изпълнителния директор сме взели решение, че в дух на консенсус ще преминем към ново ръководство”, обяви министър Василев.

Той каза още: “Отношението ми е ясно – аз съм човекът, който затваря кранчетата, които са текли дълги години към сервилните лакеи на мафията. Достатъчно смел и целеустремен съм, за да го направя”, заяви той.

Василев коментира, че първите писъци в системата на спорта ще дойдат от тези, които са най-облагодетелствани от системата на мафията, която дълги години е завладяла българския спорт.

“Започвам жестока проверка в структурите на Министерството, свързаните дружества, тотализатора. Тази проверка съм я координирал с министър Рашков, с министър Асен Василев, с премиера Кирил Петков, Агенция Държавна финансова инспекция, Сметна палата”, подчерта министърът.

Снимка: ММС

Той отчете свършената работа през първия му месец на поста.

“В рамките на този месец се постарах да се запозная детайлно със системата на ММС, свързаните дружества, Българския спортен тотализатор, проблемите в българския спорт и се оказа, че нещата са много по-сложни и тежки, отколкото аз съм си представял. По-тежки и сложни от гледна точка на практики в структурата на ММС, в различни административни звена, които по моя оценка са на ръба на законността и които са били тенденция”, каза той и подчерта, че именно срещу тези практики ще вземе мерки по законовия ред.

Василев посочи, че изключително много проблеми има в дружествата, на които е принципал – “Национална спортна база” ЕАД, “Академика 2011” ЕАД, “Сердика спортни имоти” ЕАД.

Той обяви, че другата седмица ще вземе решение как ще продължат да работят тези дружества и личния състав на управлението им.

Министърът съобщи, че ще бъде извършено и цялостно преструктуриране на Министерството на младежта и спорта.

“До 10 дни ще има нов устройствен правилник на министерството. Голяма част от хората, които работят в него, ще бъдат освободени по различни причини. Някои от тях ще бъдат дадени на компетентните органи за действията си в ММС. На другите ще преценяваме каква отговорност може да им се търси”, обяви той.

Министър Василев разкри, че е открил много порочни практики в структурите на ведомството и по тези проблеми вече е разговарял с премиера и с финансовия министър.

“Имам пълен картбланш. Аз съм станал министър именно заради това – да въведа ред в тази система”, заяви той.

Василев обеща да дава информация за всички дружества, свързаните структури, за загубите на дружествата, за начина им на управление и за това какво се е случвало дълги години в една обществена тайна.

“В системата на спорта са се извършвали безобразия. И ние сега започваме да ги вадим”, категоричен беше Василев.

Министърът на младежта и спорта коментира срещите си с представители на спортните федерации, на които те бяха запознати с новата Програма за финансово подпомагане на дейности в областта на спорта за високи постижения за 2022 г. Ръководителите приеха с одобрение извършените промени по критериите. Много от тях споделиха, че подобни срещи между министър и спортни федерации не са се случвали в продължение на дълги години.

“Отсега нататък тези срещи ще бъдат регулярни. Хубаво е всички федерации да се събират, за да може да обсъждаме проблемите. Аз не мога да знам как да помогна, ако те не са тук и не работят заедно с нас”, каза Радостин Василев.

От думите му стана ясно, че е ангажирал целия потенциал на ММС, в лицето на дирекция „Спорт за високи постижения“, за да се помогне на федерации, които никога не са кандидатствали за финансиране и да попълнят своите документи, за да не се изпуснат сроковете. Обърнах се към всички с абсолютна откровеност. Във всичките ми разговори с хората съм подходил по този начин, каза още Василев.

Спортният министър обяви, че ще бъде извършван изключително засилен контрол над разходваните от федерациите средства, които са предоставени от ММС.

“Аз съм човекът, който затваря кранчетата, които са текли дълги години към сервилните лакеи на мафията. Аз съм достатъчно смел и целеустремен, за да го направя. Първите писъци в системата на спорта ще дойдат от тези, които са най-облагодетелствани от системата на мафията, която дълги години е завладяла българския спорт. Повече пари по телефона и с договорки с президенти на федерации няма да се раздават”, категоричен беше министър Василев.

Той обяви, че няма да прави разделение на федерациите, а ще работи с всички.

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев разясни възникналата ситуация с председателя на БФХГ Илиана Раева, която напусна срещата между екипа на ММС и представителите на федерациите преди нейния край.

“Никой не разбра защо Раева си тръгна. ММС е институция и трябва да се подхожда с уважение към нея и към министъра. Не съм търсил конфронтация. Имам твърде много работа, за да влизам в междуличностни нападки с г-жа Раева”, каза Василев.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img