fbpx
29.8 C
София
4 юли 2022 | понеделник | 17:27

Радослав Рибарски: Парламентът не може да влияе на решенията на КЕВР

Топлинната енергия последно е увеличавана преди почти година, каза той

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Цената на електроенергията ще стане ясна, когато КЕВР се произнесе. Така в предаването “Още от деня” Радослав Рибарски, председател на Комисията по енергетика, “Продължаваме промяната”, коментира поисканото от топлофикациите поскъпване на парното и топлата вода с до 330%.

Парламентът не може да влияе на решенията на КЕВР, уточни той. Рибарски се съгласи, че и предложеното от предишния състав на КЕВР увеличение с 30% на топлинната енергия е било обществено неприемливо.

“Функцията на КЕВР е да провери всички заявени цени и да се пристъпи към общественото обсъждане на цените, които предстои да бъдат обявени за следващия регулаторен период”, допълни Рибарски.

Той отбеляза, че ситуацията с цените и доставките на природен газ видимо е доста динамична. “Подадените заявления отчитат един период, в който имахме високи цени на природен газ, на електрическа енергия. Това ще мине проверката на КЕВР, за да бъдат отчетени компенсациите, които бяха раздадени и как това би се отразило на следващия регулаторен период”, допълни депутатът.

Топлинната енергия последно е увеличавана преди почти година. Заради мораториума цените не скочиха през зимния период. За година и половина обаче цените на природния газ поскъпнаха между 4 и 5 пъти.

Председателят на Комисията по енергетика заяви, че към момента не се обмисля мораториум на цените на тока и парното. Подчерта, че за него подобно решение не е вариант за справяне със ситуацията.

“Трябва да влезем в пазарния механизъм, който регулира тези цени”, отбеляза той.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Драгомира Станоева
Драгомира Станоеваhttp://www.newsone.bg
Драгомира Станоев е редактор в NewsONE. Завършила e "Българска филология" в СУ "Св. Климент Охридски". Работила е в няколко онлайн издания като репортер и редактор. Завършила е успешно и журналистически стажове в радио и в една от националните телевизии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here