fbpx
20.2 C
София
19 август 2022 | петък | 06:33

Радослав Рибарски: Най-важното сега е подаването на природен газ да не прекъсва

Това заяви председателят на Енергийната комисия

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

“Политиката на “Булгаргаз” е съобразно ситуацията и отчита прекъсването и компенсирането  на доставките. Така коментира Радослав Рибарски, председател на Енергийната комисия в парламента, изказването на президента Румен Радев, че “политиката на “Булгаргаз” е извън икономическата и управленската логика”.

“Най-важното сега е подсигуряване на количествата и подаването на природен газ да не прекъсва. Това беше основната цел този месец. Следващите месеци трябва да видим и по-ниски цени”, допълни Рибарски.

Газохранилището в Чирен е запълнено над 20%, а нагнетяването на природен газ продължава, обяви той и допълни, че страната ни не го е запълнила предварително, защото “беше решено, че няма нужда и че можем да постигнем високи нива на запълняемост преди зимния сезон”.

За поскъпването на газа с 14% Рибарски каза, че основната цел за месец май е била да бъдат компенсирани спрените доставки от “Газпром експорт”, предаде NOVA.

“Индикативните цени през следващите месеци се очаква да се върнат към нормалното”, каза председателят на Енергийната комисия. 

Рибарски заяви, че не знае коя е фирмата – доставчик на втечнен газ от САЩ, нито на каква цена е договорен той.

А кога България ще бъде готова да се откаже от руския петрол, Рибарски прогнозира “година и половина – две”.

“Нужно е технологично време. Другите държави заявяват период от година и половина – две. Предстоят разговори и с “Лукойл”, да се види какво е нужно като подмяна или оборудване в рафинерията и тогава ще имаме ясен срок”, поясни той.

- РЕКЛАМА -spot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img