fbpx
5.7 C
София
петък | 20.05.2022 | 07:40:09
петък | 20.05.2022 | 07:40:09
5.7 C
София

Радослав Рибарски: България иска от ЕС 2 години отсрочка преди да спре вноса на руски петрол

Ако отсрочка не бъде получена, България може да наложи вето на общото решение, заяви той

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

България иска от ЕС отсрочка от две години, преди да спре вноса на руски петрол, заяви председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Радослав Рибарски пред Би Ти Ви. 

Към момента няма официален отговор на искането на България. Ако отсрочка не бъде получена, България може да наложи вето на общото решение, заяви Радослав Рибарски. 

“Към момента сме категорични, че ще се борим до последно. Ако нещата опрат до кокал – да, най-вероятно”.

С предлагания нов пакет санкции срещу Русия ЕК предвижда до края на годината вносът на руски петрол да бъде постепенно спрян, информира БНР. 

Според Рибарски алтернативните доставки на руски газ няма да струват двойно на България, като дори е възможно да не са по-скъпи. Подчерта, че формулата, по която се изчислява цената за азербайджански газ я прави в пъти по-ниска от тази на газа от “Газпром”.

Съгласно първоначалното предложение повечето страни от ЕС трябваше да спрат да купуват руски суров петрол шест месеца след приемането на мерките и да спрат вноса на рафинирани петролни продукти от Русия до края на годината.

Първоначално на Унгария и Словакия беше даден срок до края на 2023 г. да се адаптират. Съгласно промените Унгария и Словакия ще могат да купуват руски петрол от тръбопроводи до края на 2024 г., а Чехия може да продължи до юни 2024 г., ако не получи петрол по тръбопровод от Южна Европа по-рано, допълнили източниците, допълва “Дневник”.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук