3.12.2022 | събота | 08:45

Президентът: Докато не се реши проблемът с правата на българите в РСМ, Скопие не може да започне преговори

Публикувано:

Сподели поста:

Президентът на България Румен Радев обяви, че фокусът в двустранните отношения между Скопие и София вече ще бъде не върху историческите спорове, а върху правата на сънародниците ни в югозападната ни съседка. Според него решението на този въпрос е фундаментално за даването на зелена светлина на РСМ да започне преговори за присъединяване към ЕС.

„Трябва да се знае генезисът на процеса на дебългаризация. Истината за репресиите на УДБА (Държавната служба за сигурност на югославския диктатор Йосип Тито) трябва да се знае“, посочи Радев.

По-рано през деня, държавният глава прие представители на български организации от Северна Македония. Пред тях, Радев обясни, че още през пролетта е формулирал ясната позиция на България пред европейските й партньори и защо страната ни спира Северна Македония по пътя й към Брюксел.

„Ветото към Северна Македония има за цел вашите права, вашето равноправие, спрямо всички останали граждани на РСМ, вашето право на пълноценна интеграция в обществения, в политическия, в икономическия, в културния живот, недопускането на дискриминация, стопиране на процеса на дебългаризация, премахване на езика на омразата. Във фокуса на това вето сте вие“, обясни Радев на присъстващите. Той разграничи мотивите за неговото вето от тези на кабинета Борисов през 2020г., когато на преден план са били историческите спорове между страните.

Петър Колев от македонската формация „Граждански демократичен съюз“ коментира, че българите в РСМ също имат желание страната да бъде приета в ЕС, но не и за сметка на българските национални интереси. Владимир Перев от „Коридор 8 – Скопие“ определи срещата с българския държавен глава като историческа.

„100 години не е имало такава среща. Още от времето, когато Тодор Александров се е срещал с българските първенци“, коментира той.

Президентът Радев подчерта, че е нужна категорична промяна на българската външна политика спрямо Северна Македония, касаеща езика на омразата и възпитанието на младото поколение.

„Как така ние ще се отваряме и ще падат граници, а младите хора ще бъдат възпитавани в език на омразата. В учебниците в България няма такава омраза и не може да намерите нищо срещу РСМ. Ние искаме да видим същото от обратната страна и ще държим да го видим. Ние искаме България да интегрира в ЕС държави и приятели, а не проблеми“, заяви Радев.

Държавният глава допълни, че изразените от Скопие позиции, че наличието на редовно правителство у нас ще задейства преговорния процес между Северна Македония и Брюксел, не отговарят на истината.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5.1 ° C
5.4 °
4.8 °
88 %
2.1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
11 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 06:30 ч. на 03.12.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа...

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...