8.12.2022 | четвъртък | 00:55

Радев: Личната отговорност е по-добре от нов локдаун, още се възстановяваме от предишните

Публикувано:

Сподели поста:

Президентът Румен Радев е против ново затваряне на държавата и последващ удар върху икономиката ѝ. Според него отговорността на пората е за предпочитане пред евентуален локдаун, който ще създаде затруднения, подобно на предишните.

„Икономиката още не може да се възстанови от предишните две затваряния“, обясни държавният глава, който по-рано през деня се срещна със студенти и преподаватели от Медицинския университет в Пловдив, по случай Деня на народните будители.

Пред тях Радев представи приоритетите на Плана за възстановяване и устойчивост за секторите образование и здравеопазване, които според него, имат огромна нужда от подкрепа и реформиране. По отношение на здравната система, основен приоритет ще бъде оптимизирането на възможностите на спешната помощ и използването на т.нар. „въздушни линейки“. Президентът коментира, че високата смъртност у нас в много случаи е свързана с невъзможността за бърза реакция при спешни случаи и обясни, че в страната ще бъдат изградени шест бази за въздушни линейки.

See the source image
Последната „въздушна линейка“ в България, преди да бъде продадена в чужбина

Радев подчерта, че планът за възстановяване предвижда субсидирането на нова информационно-логистична система за спешната помощ. Наравно с нея, държавата ще работи и по други проекти от сферата на здравеопазването – високотехнологично лечение, закупуване на техника за образна диагностика и създаване на възможности за равен достъп до фармацевтични услуги. Приоритет ще бъде изграждането и оборудването на 390 амбулатории в отдалечените и малки населени места на страната.

Паралелно, служебният кабинет е предвидил въвеждането на електронни здравни карти и електронен регистър.

„В следващите години ще навлязат нови технологии и нови проекти. Поставихме си амбициозен план, защото има много да наваксваме“, обясни държавният глава.

В отговор на студентите, президентът изрази мнение, че актуалните такси за платено обучение по медицина са „непосилни“ и следва да бъдат преразгледани. На въпрос, дали създаването на втора здравна каса би имала позитивно въздействие върху системата, Радев отговори, че подобна стъпка би създала конкурентност, която може да реши проблема с цените на клиничните пътеки в момента.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
предимно ясно
3.9 ° C
4 °
1.7 °
92 %
3.1kmh
20 %
ср
5 °
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °

Прочети още

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022″

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022"

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19...

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 в ЕС