Кирил Петков не може да внася чужда позиция за РСМ без свое мнение, той не е куриер, а премиер. Това каза президентът Румен Радев, който коментира внесеното предложение на френското председателство в Народното събрание.

“Кабинетът така и не успя да изработи българско предложение, а сега внася френско. При това прехвърля цялата отговорност върху Народното събрание без да заяви позицията си. Не може министър-председателят да внася чуждо предложение без свое мнение, той не е куриер, а премиер”, заяви Радев и добави, че неговата позиция е ясна от КСНС.

“Предложенията на френското председателство са определено стъпка в правилната посока, но остават редица въпроси, които трябва да бъдат изяснени преди да се вдигне ветото”, каза държавният глава.

Той посочи, че сред тях са вписването на българите в Северна Македония в конституцията на страната, ясни механизми и измерими критерии за преустановяването на политиката по дебългаризация, кражба и фалшификацията на българската история, възстановяване на разрушени паметници, опазването на българското културно-историческо наследство, изкореняване на езика на омразата, реабилитацията на всички жертви и репресирани само заради това, че са продължили да се наричат българи.

Президентът коментира още, че вотът на недоверие е рутинна демократична парламентарна процедура, а борбата с корупцията и съдебната реформа са спрели.

“Хората, с които водихме заедно борбата с корупцията и продължаваме да я водим – много от тях са извън парламента”, заяви той.

Държавният глава коментира още, че проблемът с доверието не се решава на улицата, а с управленски действия.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here