fbpx
16.8 C
София
неделя | 29.05.2022 | 01:27:40
неделя | 29.05.2022 | 01:27:40
16.8 C
София

Работата на “Български пощи” е била блокирана от криптовирус

Анализ на атаката от експерта по информационна сигурност Любомир Тулев

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Как криптовирус блокира работата на “Български пощи”? Анализ на атаката срещу държавното дружество направи Любомир Тулев, експерт по информационна сигурност, в студиото на “Здравей, България”.

Според вицепремиера Калина Константинова на 4 април става заразяването на ”Български пощи” пощи, най-вероятно с “троянски кон”, каза Тулев.

“Неговата цел е да свали криптовирус, който криптира всички файлове на въпросния компютър и се разпространява през цялата мрежа”, обясни експертът по информационна сигурност.

Тези файлове не мога да се използват докато жертвата не получи специален ключ, който се закупува с криптовалута, обясни още Тулев.

“Твърди се, че заразяването е станало чрез получен фишинг имейл от мним частен съдебен изпълнител. Служител на пощите го е отворил на служебния си компютър, който е с операционна система XP, а тя не се поддържа от “Майкрософт” от 2014 година”, поясни той.

“Това, което ме притеснява е, че атаката е станала на 5 април. Чак на 15 април бива активиран въпросният криптовирус, който заразява компютрите”, каза Тулев и обясни, че нова тенденция при този вид атаки е хакерските групи да взимат чувствителна информация и да я криптират, а след това да я продават в “тъмния интернет” или на конкуренти.

“100% защита няма. Това, което може да се направи е всеки ден да копираме информацията и да я съхраняваме на външен носител. Проблем тук обаче е, че дори да заредим бекъп от другия сървър, ако тази информация вече е била изнесена, тя пак може да бъде продавана в “тъмния интернет””, каза още Любомир Тулев.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук