fbpx
29.8 C
София
16 август 2022 | вторник | 18:32

Путин започна войната, но Зеленски не спира с опитите да запали Трета световна

Битката е на два фронта – на бойното и информационно поле

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Плашеща е войната в Украйна, плашещо е и поведението на двамата президенти – Владимир Путин и Володимир Зеленски. Двамата рядко говорят за постигането на мир, но ежедневно поднасят едностранчива и в огромен обем невярна информация за това какво се случва в двете страни.

Във вторник Путин заяви, че във войната участвала само професионална армия, което не е вярно. Млади момчета, неподозиращи къде отиват и подведени, че ще участват в учение, се оказаха на бойното поле. Неадекватен беше и опитът на Путин да затвори устата на журналистите, създавайки закон, че който нарече действията в Украйна война, го заплашва затвор, защото това била военна операция… Истината обаче е друга – стотици невинни жертви, множество разрушения. Друга лъжа на Путин е, че атакуват само военни обекти, което също не е вярно – бяха и продължават да бъдат бомбардирани и обстрелвани жилищни и обществени сгради. Споменаването на ядрено оръжие и мисълта, че може да бъде използвано също е провокация, която не работи в полза на никого и се надявам завинаги да остане нереализиран план. Руският президент създаде и списък на “неприятелските страни”. България също е в него, защо? Какво ще последва за нарочените страни? Може ли да се страхуваме, че ще има отмъщение затова, че много държави помагат на Украйна с хуманитарна помощ?  

В същото време украинският президент Володимир Зеленски неколкократно лъжеше, че няма убити, което не е вярно. В същата ситуация изпадна, когато тяхна ракета се заби в жилищен блок, но затова първоначално обвиниха Русия. Още от това последва и по отношение на реализацията на “зелените коридори”, когато и двете страни взаимно се обвиняваха за провала им. Няма как да не преживяват крах, след като дори украинците ги компрометираха, стреляйки по свои, в един от опитите да бъдат евакуирани хора от Мариупол.

Днес се доказват думите на Ото фон Бисмарк, че най-много се лъже преди, по време и след война. Провокациите от страна на Зеленски не са малко, а непрестанните му живи включвания и публикации в различни социални медии будят съмнение дали не е актьор във филм или е главнокомандващ, борещ се за постигането на мир. Интересен факт е появилият се клип, заснет отдавна, в който актьорът Зеленски тогава създава противоречива представа за себе си. Трябва да се отбележи и това, че преди да стане президент на Украйна, с над 70% от вота на украинците, той играе тази роля във филм. Запознати споделят, че е бил добър актьор, но времето, в което се намира сега, не изисква в пълен обем тези умения. Прави впечатление също така, че Украйна непрекъснато бави провеждането на преговорите с руската делегация, като не отива в уречения час и така се стига до забавяне на началото на разговорите с часове, дори с дни.  Чисто като знак – това е неприемливо.

Най-притеснителното в цялата ситуация обаче е, че с всеки апел на Зеленски други държави да му помагат с оръжие и хора е на път да въвлече и други в конфликта, и да бъде запалена Трета световна война. Да, никой не иска това, но действията на някои страни говорят другояче. Във вторник Полша заяви, че предоставя изтребители МИГ на САЩ, които коментираха, че са изненадани от това решение и темата не е била обсъждана с тях… Та целта на Полша, е американците да прехвърлят самолетите на Украйна. Ако това се случи и те се включат във войната срещу Русия, Путин няма защо да не счете, че и Полша, и САЩ стават страна в конфликта. Само може да предполагаме какъв би бил отговорът му тогава.

Провокациите не подминават и България. Една от тях е, че се използват български оръжия във войната. Ако действително има такива, те не са закупени сега, а назад във времето. В това, че България не е предоставяла оръжия на Украйна неколкократно увериха премиерът ни Кирил Петков и министърът на икономиката Корнелия Нинова. Клипове на танкове, преминаващи през територията ни, също събудиха подозрение, че страната ни въоръжава Украйна. Тази информация беше опровергана от Министерството на отбраната, откъдето обясниха, че танковете се придвижват към Русе, а поводът е завършило участие на формирование от Сухопътните войски на САЩ в съвместната българо-американска подготовка “Joint Training” на учебния полигон “Ново село”.

В тази война борбата е на два фронта – на бойното и информационно поле. Като втората битка се води в целия свят.

Това, което трябва да се случи в спешен порядък, е двамата президенти да се активизират и всячески да търсят диалог и начин за спиране на огъня. След три срещи на делегациите, Зеленски едва вчера (във вторник) заяви, че е готов да се срещне дори “очи в очи” с Путин, пояснявайки, че не го е страх. Защо го прави чак сега или сега има гръб и гаранции?

Дали обаче сте се замислили чия реално е тази война? По мое мнение, тя не е между Русия и Украйна, както ни се представя, а между САЩ и Русия, които използват Зеленски. Така американците, чрез посредник, се разправят с Путин. В потвърждение на това идва и предложението на САЩ да евакуират украинския президент още в първия ден от войната. Следващите действия на американската страна – санкциите, както и решението за налагане на ембарго върху вноса на руски горива също показват кой е заинтересованият от битката. Не знам единствено каква е ползата за Зеленски и народа му, от който близо 2 млн. напуснаха страната. Ако е вярно, че целта на Русия е той да бъде убит, както каза и самият украински президент, не знам защо е необходимо чак война и причиняването на толкова загуби за Путин, то със сигурност Зеленски ще получи помощ от САЩ.

Трябва да сме наясно, че всеки ден, в който продължава войната е пагубен както за двете страни, така и за Европа. Тъжното за българските ширини е, че дори и този конфликт раздели общността ни. Част от нея завидя на бежанците, на които България ще дава по 40 лв. на ден за престой у нас. Същите тези хора разкритикуваха онези, които предоставиха домовете си на бягащите майки с деца от войната. Това само по себе си не подлежи коментар. Бих го определил дори като по-страшно от войната, но вярвам, че тази част от обществото ни все някога ще узрее за човечността и хуманността.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

3 COMMENTS

  1. Другаря Путин като освободи Украйна, ще дойде и тук да ни освободи и нас. Братушките са най-великиа брацки народ и световна сила. Вечна дружба-СССР – БКП

  2. “Най-много се лъже преди война, по време на избори и след лов”, казва Бисмарк. 😉

Comments are closed.

%d bloggers like this: