28.11.2022 | понеделник | 04:09

Путин: Виждаме положителна реакция от Вашингтон на предложенията ни за сигурността

Публикувано:

Сподели поста:

Москва вижда положителна реакция от страна на Вашингтон на руските предложения за двустранни преговори по въпросите на сигурността. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на годишната си пресконференция. За разлика от миналата година, когато тя се проведе видеоконферентно, този път руският държавен глава присъстваше в залата.

„Топката е в тяхното поле. Трябва да отговорят нещо. Американските партньори казват, че са готови за такива преговори в началото на следващата година в Женева. Преговарящите от двете страни са определени. Виждаме положителна реакция в действията на Вашингтон“, каза Путин.

Стопанинът на Кремъл изтъкна, че разширяването на НАТО на изток е неприемливо за Москва. По неговите думи страната му е дала ясни индикации и поставила ясни условия.

На въпрос на Sky News дали може да гарантира, че Русия няма да нападне Украйна, каквито твърдения се появиха в западните медии, Путин насочи вниманието към Запада като гарант за сигурността в региона.

„Вие трябва да ни дадете гаранции! Вие! И то незабавно! Сега!“, отговори той.

И допълни, че гаранциите за руската сигурност ще бъдат в основата на деескалацията на напрежението.

„Ясно дадохме да се разбере, че по-нататъшното разширяване на НАТО на изток е неприемливо. Какво още има за разбиране? Да не би ние да разполагаме ракети близо до границите на САЩ? Не. Съединените щати с техните ракети дойдоха на прага на нашия дом“, изтъкна той.

Путин каза също, че Русия е готова да помогне на Европа в ситуацията с рекордните цени на газа, но проблемите са създадени от самата Европа, отхвърляйки твърденията, че Москва стои зад високите цени на синьото гориво на Стария континент. Руският президент каза, енергийният концерн „Газпром“ изпълнява всичките си договорености.

Годишната пресконференция на Путин се проведе в изложбената зала „Манеж“ в Москва. Заради строгите противоепидемични мерки, броят на акредитираните журналисти беше съкратен на 500.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
снеговалеж
1.2 ° C
2.1 °
0.7 °
93 %
1.5kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...