fbpx
25.8 C
София
събота | 28.05.2022 | 14:31:05
събота | 28.05.2022 | 14:31:05
25.8 C
София

Путин създава комисия в опит да заобиколи проблемното плащане на газ с рубли

През март Русия поиска страните, които смята за "неприятелски", да плащат за доставката на газ в рубли, като откриват сметки в "Газпромбанк"

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Руският президент Владимир Путин разпореди да бъде създадена работна група по международните плащания, чиято задача е определяне на условията за транзакции с “неприятелски” държави. Групата ще е “координационен орган”. 

През март Русия поиска страните, които смята за “неприятелски”, да плащат за доставката на газ в рубли, като откриват сметки в “Газпромбанк” и извършват плащания в евро или долари, които да бъдат конвертирани в руска валута. Според схемата, превалутирането се прави от “Газпромбанк” на Московската фондова борса и сделката няма определен срок на затваряне. Само че “Газпром” вече прави отстъпка от тази схема

Полша и България отказаха да се съобразят с руските изисквания и Москва им спря газа. Кремъл твърди, че същото ще се случи с всеки друг. въпреки , че в Европа официално не се е съгласил. Напротив. Има твърда заявка, че няма да се плаща в рубли.

Последните новини ОБАЧЕ показват, че въпреки заплахите Русия се опитва да намери начин да запази газовия поток и приходите си от ЕС.

- Реклама -spot_imgspot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук