28.11.2022 | понеделник | 04:12

Путин: Русия не може да отстъпи

Публикувано:

Сподели поста:

Руският президент Владимир Путин обяви, че в настоящата ситуация с Украйна, страната му не може да си позволи отстъпление от позициите, които вече е заявила. Западът наблюдава с тревога струпването на руски военни части по границата, а Киев се притеснява от потенциална интервенция.

В изказване от вторник Путин акцентира, че в спора със САЩ по украинския въпрос, Москва ще остане неотстъпчива и е готова да даде „твърд отговор“, освен ако западните държави не преустановят „агресивната линия на поведение“ в региона.

„Това, което Щатите правят в Украйна е до входната ни врата. Те трябва да разберат, че ние нямаме място за отстъпление. Наистина ли мислят, че просто ще гледаме?“, каза руският държавен глава.

И допълни:

„Ако агресията на западните ни колеги продължи, ще дадем адекватен военно-технически отговор и ще реагираме на неприятелски стъпки.“

На този етап Москва категорично отхвърля твърденията за подготвяна военна инвазия в Украйна.

По-рано Кремъл съобщи, че Путин е провел телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон, в който е изразил желание, при следващата среща на Нормандската група (Русия, Украйна, Франция и Германия), да се изискат конкретни действия от Киев за изпълнение на сключените мирни договорености.

Украйна от своя страна твърди, че Русия и „нейните проксита“ отказват да изпълняват спогодбите.

Според немския вестник „Ди Велт“ силите за бързо реагиране на НАТО са в повишена бойна готовност заради струпването на руски военни части по границата с Украйна. Изданието се позовава на дипломати в Брюксел, според които силите трябва да са в състояние да бъдат дислоцирани в рамките на пет дни, въпреки че обичайният срок е седем.

Ръководството на многонационалните сили за бързо реагиране се намира в Турция. Частите обхващат около 6400 военнослужещи. Високопоставен говорител на алианса обяви, че съюзът е дал ясни индикации, че ще реагира в случай на руска агресия.

Междувременно Русия продължава да изисква гаранции за сигурността си и спиране на разширяването на НАТО в близост до границите й.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
снеговалеж
1.2 ° C
2.1 °
0.7 °
93 %
1.5kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...