fbpx
23.6 C
София
15 август 2022 | понеделник | 22:53

Путин: При отказ за гаранции от САЩ и НАТО, отговорът ще е от военни експерти

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Ако САЩ и НАТО откажат да предоставят гаранции за сигурност на Русия, отговорът на Москва може да бъде много различен, изборът на варианти ще зависи от препоръките на военни експерти. Това заяви руският президент Владимир Путин пред “Русия-1” в неделя, съобщава ТАСС.

“Може да бъде много различно. Зависи от предложенията, които ще ми направят нашите военни експерти”, каза буквално той.

В същото време президентът подчерта, че Русия ще се стреми да постигне положителни резултати от преговорите по този въпрос.

“Надявам се, че все пак – ние не предложихме нещо, което да замъглява или спира, от гледна точка на този дипломатически процес, а за да постигнем резултат от дипломатически преговори, както вече казах, юридически, в рамките на документите, които сме предложили. Ние ще се стремим към това”, добави Путин.

По-нататъшните действия на Москва ще зависят не от хода на преговорите за гаранции за сигурност със САЩ, а от безусловното осигуряване на сигурността на Русия “днес и в историческа перспектива”.

Според Путин в тази връзка руската страна много ясно е дала да се разбере, че “по-нататъшното движение на НАТО на изток е неприемливо”.

На 17 декември руското министерство на външните работи публикува проекти на споразумения със САЩ за гаранции за сигурност, както и на споразумения за мерки за сигурност на Русия и страните членки на НАТО. Те са предадени на американската страна на 15 декември на среща в руската дипломатическа служба.

В отговор Вашингтон предложи документите да бъдат обсъдени в рамките на Съвета Русия-НАТО. Очаква се това да стане през януари догодина.

ЕС е готов със санкциите срещу Русия заради Украйна

Лидерът на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен заяви в неделя следобед, че Европейският съюз вече е подготвил санкции срещу Русия, които според нея трябва да бъдат отговор на евентуална ескалация на ситуацията около Украйна.

В отговор на въпроса на френския седмичник Journal du Dimanche как Европейският съюз може да накара Русия да зачита въпроса за кризата в Украйна, Фон дер Лайен заяви:

“Като ясно се разбере, че всяка агресия срещу Украйна ще бъде последвана от санкции с мащабни последици. Те вече са готови. Европейските държави са единни, действат в координация със САЩ и НАТО. Ние отстояваме добри отношения с Русия, но това зависи от действията ѝ. Русия трябва да спре провокациите”, каза шефът на ЕК .

- РЕКЛАМА -spot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img