fbpx
More

  Путин: Износът на зърнени култури от Украйна не е проблем

  Той заяви, че хората се опитват да обвинят Русия за проблемите на глобалния пазар на храните и отрече Москва да е налагала забрана на износа на зърно от украинските пристанища

  Руският президент Владимир Путин заяви в интервю, че хората се опитват да обвинят Русия за проблемите на глобалния пазар на храните и отрече Москва да е налагала забрана на износа на зърно от украинските пристанища, съобщи Ройтерс.

  “Ситуацията ще се влоши, защото британците  и американците наложиха санкции върху нашите торове”, каза Путин в интервю за националната телевизия.

  Според Путин проблемите с храните в света са започнали преди повече от две години, предаде ТАСС.

  “Неблагоприятната ситуация на световния пазар на храни не започна вчера или дори след началото на специалната военна операция на Русия в Донбас и Украйна. Тя започна още през февруари 2020 г. в процеса на справяне с последиците от пандемията от коронавирус”, заяви руският президент. 

  “Износът на зърнени култури от Украйна не е проблем”, увери Путин. Той спомена и за няколко начина за осъществяване на този износ –  през украински пристанища, през пристанища под руски контрол или през Централна Европа, предаде Франс прес.

  Путин добави, че най-доброто решение би било транспортирането през Беларус, стига санкциите срещу тази страна да бъдат вдигнати, предаде Ройтерс.

  “Ако някой иска да разреши проблема с износа на украинско зърно, моля, най-лесният начин е през Беларус. Никой не спира това”, каза Путин. “Но за да се осъществи това, вие трябва да вдигнете санкциите, наложени на Беларус”, допълни той, цитиран от БТА.