26.11.2022 | събота | 21:23

Путин и Дзинпин ще обсъждат агресивната реторика на Запада във видео разговор

Публикувано:

Сподели поста:

Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин ще проведат конферентен разговор, по време на който ще обсъдят напрежението в региона на Европа и агресивната реторика на САЩ и НАТО.

Разговорът се случва в момент на силно обтегнати отношения на Запада и с двете страни, след като редица държави обявиха дипломатически бойкот на зимната олимпиада в Пекин, а Москва е обект на атаки заради струпването на военни сили по границата с Украйна.

„Ситуацията в международните отношения, особено на европейския континент, е много, много напрегната и изисква дискусия между партньори“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, визирайки двете държави.

В съобщението се подчертава агресивната реторика на Щатите и алианса, която по думите на Песков изисква „дискусия между нас и китайците“.

През последните години отношенията между Русия и Китай търпят сериозно развитие, а според чужди анализатори стремежът на Путин е да балансира американското влияние в региона.

Между двете държави бяха сключени поредица от големи договори, особено в областта на енергетиката.

През тази година Путин и Дзинпин договориха удължаване на договора за двустранно приятелство и сътрудничество с още 20 години.

По данни, предоставени от Кремъл, разговорите между двамата държавни глави ще покрият и теми свързани с енергетиката, търговията и инвестициите.

Видеосрещата между Москва и Пекин ще се проведе само дни след разговора между Владимир Путин и американския президент Джо Байдън.

В него Байдън предупреди Кремъл да се въздържа от нахлуване в Украйна, а руският държавен глава поиска от Запада гаранции за сигурността на федерацията.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
3 ° C
4.8 °
1.8 °
80 %
1.5kmh
96 %
сб
3 °
нд
5 °
пн
4 °
вт
6 °
ср
6 °

Прочети още

Румен Радев: Необходими са решителни действия на световната общност в отговор на растящата продоволствена криза

Президентът Румен Радев участва в международната конференция за хуманитарната програма “Зърно от Украйна Необходими са решителни, колективни усилия на...

Задържаха за 72 часа адвокат за извършена имотна измама

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 45-годишна адвокатка за извършена измама. На 17.11.2022 г. в гр. София, с...

Обвиняемите за подкуп полицейски служители остават в ареста

Днес, 26.11.2022 г., съдът уважи искането на Окръжна прокуратура – Благоевград за вземане на мерки за неотклонение „задържане...

БСП се включи в Общобългарския поход за мир – срещу изпращане на оръжие за Украйна

Социалисти от цялата страна защитиха своята позиция за мирно решаване на конфликта в Украйна Социалисти от цялата страна -...