fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 02:46

Путин и Дзинпин ще обсъждат агресивната реторика на Запада във видео разговор

Руският президент ще разговаря с Пекин само дни, след като проведе такъв и с американския държавен глава Джо Байдън

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин ще проведат конферентен разговор, по време на който ще обсъдят напрежението в региона на Европа и агресивната реторика на САЩ и НАТО.

Разговорът се случва в момент на силно обтегнати отношения на Запада и с двете страни, след като редица държави обявиха дипломатически бойкот на зимната олимпиада в Пекин, а Москва е обект на атаки заради струпването на военни сили по границата с Украйна.

“Ситуацията в международните отношения, особено на европейския континент, е много, много напрегната и изисква дискусия между партньори”, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, визирайки двете държави.

В съобщението се подчертава агресивната реторика на Щатите и алианса, която по думите на Песков изисква “дискусия между нас и китайците”.

През последните години отношенията между Русия и Китай търпят сериозно развитие, а според чужди анализатори стремежът на Путин е да балансира американското влияние в региона.

Между двете държави бяха сключени поредица от големи договори, особено в областта на енергетиката.

През тази година Путин и Дзинпин договориха удължаване на договора за двустранно приятелство и сътрудничество с още 20 години.

По данни, предоставени от Кремъл, разговорите между двамата държавни глави ще покрият и теми свързани с енергетиката, търговията и инвестициите.

Видеосрещата между Москва и Пекин ще се проведе само дни след разговора между Владимир Путин и американския президент Джо Байдън.

В него Байдън предупреди Кремъл да се въздържа от нахлуване в Украйна, а руският държавен глава поиска от Запада гаранции за сигурността на федерацията.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img