2.12.2022 | петък | 01:13

Пускат на търг микроскопа на Чарлз Дарвин

Публикувано:

Сподели поста:

Микроскопът на един от най-известните британски учени Чарлз Дарвин ще бъде пуснат на търг от английския аукцион „Кристис“ през декември. Устройството, което Дарвин подарява на своя син Леонард и се пази като семейна реликва почти 200 години, е един от общо шестте микроскопа, които ученият използва в хода на своята изследователска работа. Микроскопът е конструиран от Чарлз Гоулд и фирмата „Кери“ около 1825г. , а датата на производство съвпада с времето, когато Дарвин е изучавал водни организми като зоофити, корали и морски анемонии. „Невероятно е да погледнеш през стъклото, през което Дарвин е наблюдавал микроскопичния свят около 20-те и 30-те години на 19-ти век“, споделя Джеймс Хислоп, Ръководител на отдела, съхраняващ научни инструменти и предмети, свързани със световната история “Природознание” към аукциона „Кристис“. „По-късно в живота на Дарвин, през 1858г., той пише писмо до най-възрастния си син, в което разказва как младият Леонард е извършил дисекция с микроскопа, а той му отговаря, че ще бъде благодарен за тази възможност до края на живота си.  

“Невероятно е да сме свидетели на тази фамилна връзка между Дарвин и децата му, малко преди той да добие международна популярност“, споделя още Хислоп. През 1859г., едва година по-късно, Дарвин пише своя фундаментален труд „Произход на видовете“, който разтърсва научните среди във Великобритания и се изучава до ден днешен.  

Микроскопът ще бъде изложен за наддаване на 15-ти декември с първоначална цена, която ще варира между 250 000 и 350 000 британски паунда. „Чарлз Дарвин е едно от най-големите имена в историята на науката, а колекционерите на негови вещи са наистина с доста широк географски обхват“, признава Хислоп. 

Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
София
облачно
1.7 ° C
3.4 °
1.5 °
87 %
1.5kmh
100 %
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °
вт
6 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху