fbpx
18.8 C
София
13 август 2022 | събота | 19:19

Проверка на newsONE установи: Градските чешми в София – малко на брой, а част от тях в неизправно състояние

Хората искат да бъдат изградени нови чешми и да се спре безконтролното изливане на вода

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Често столичани намират спасение от жегата в градските чешми. Синоптици обявиха код жълто за опасно високи температури днес в почти цялата страна. Екипът на newsOne провери какво е състоянието на част от градските чешми в София.

Разхождащите се в градина “Св. Климент Охридски” могат да утолят жаждата си. За целта там има две двойни чешми, които обаче като цяло не са в добро техническо състояние. Струята им излиза извън умивалника и често хората се опръскват. Една от тях е в окаяно състояние – кранчето, което пуска водата е счупено, в резултат на което се образува локва около съоръжението. Екипът ни получи уверение от Столичната община, че в рамките на деня ще бъде ремонтирана проблемната чешма.

Теодора Трифонова, която често посещава Борисовата градина коментира пред камерата ни, че в целия парк работят само три чешми. Тя каза, че основната причина често да не работят са вандалските прояви. Жената подчерта, че градът ни се нуждае от повече места, където може да утолим жаждата си.

Директорът на дирекция “Зелена система” Димитър Данчев обясни, че Борисовата градина работят само три от общо шест чучура на една от чешми, но това е с цел икономия, а не поради техническа неизправност. Той заяви, че се извършва редовен контрол по отношение на това дали работи и допълни, че водата се спира, за да се извършва почистване на коритото на чешмата.

Данчев обясни, че чешмата при езерото с лилиите към този момент не работи, защото предстои да бъде ремонтирана. Това се налага заради проблеми с канализацията, която е на над 100 години. Директорът обяви, че предстои възстановяване на няколко чешми в парка и допълни, че ще бъдат възстановени в автентичния им вид.

Срещаме Живко Черкезов в “Княжеската градина”, който ни разказва, че там някога е имало градска чешма. Горещините водят до дехидратация, заяви той и допълни, че е добре в един от големите столични паркове да има течаща вода както за хора, така и за четириногите. Мъжът коментира, че често водата се разхищава заради липса на кранчета или счупени такива.

“Би било добре Столичната община да обърне внимание на този проблем, защото както газа, така и водата ще стане стратегическа стока”, допълва Черкезов.  

Нашата проверка установи, че градските чешми в “Градската градина”, парк “Света Троица” и градинката зад руска църква работят, но не са добре стопанисвани.

Димитър Данчев коментира за NewsOne, че чешмата в “Градска градина” често не се ползва по предназначение, което води до повреди и допълни, че тази година тя ще бъде ремонтирана и добави, че се надява в най-скоро време спуканата тръба и сифона за отводняване да бъдат поправени.  

В интервю за newsONE кметът на район “Слатина” Георги Илиев каза, че в района му има само една работеща чешма, която се поддържа от районната администрация. Тя се намира на територията на парк “Гео Милев” и би следвало, тя да е ангажимент на дирекция “Зелена система”, но въпреки това те са поели ангажимента за нейното стопанисване.

Илиев разказва, че чешмата в парка е създавала проблеми на гражданите, защото се е образувала локва около нея. “

“Оказа се, че чешмата е изградена с дренажна яма, която поради състава на почвата, съдържаща над 50% глина, не може да изпълни функцията си”, обясни той.

Илиев добави, че миналата година чешмата е била ремонтирана и вече е свързана със съществуващия водопровод и канализация.

Районният кмет обяви, че до края на лятото планира изграждането на две нови градски чешми и на тоалетни на територията на парк “Гео Милев”. 

В понеделник кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че Общинското предприятие “Паркове и градски градини” са ангажирани да следят за работата на всички 56 градски чешми в столичните паркове. Тя коментира, че се предвижда изграждането на още 10 нови чешми. 

- РЕКЛАМА -spot_img
София-Никол Николова
София-Никол Николоваhttp://www.newsone.bg
София-Никол Николова има опит като репортер в информационна агенция. Работила е и в сферата на рекламата. Обучава се в бакалавърска програма “Връзки с общественноста” на СУ „Св. Климент Охридски“. Обича да пътува и се занимава със спортно катерене.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img