fbpx
18.8 C
София
13 август 2022 | събота | 18:02

Протестиращи щурмуваха президентската резиденция в Шри Ланка (Видео)

След погрома президентът Готабая Раджапакса подава оставка

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Председателят на парламента на Шри Ланка съобщи, че президентът на страната Готабая Раджапакса се е съгласил да подаде оставка в сряда, 13 юли, предаде АП.

В телевизионно изявление председателят Махинда Япа Абеивардена каза, че е информирал Раджапакса за решение, взето от лидерите на парламентарните групи на тяхна среща, в което се настоява президентът да освободи поста. Раджапакса се е съгласил, но ще остане на поста си до сряда, за да се гарантира мирното предаване на властта, уточни Абеивардена.

Това беше оповестено броени часове, след като гневни протестиращи щурмуваха официалната президентска резиденция. Участници в протестите нахлуха също в дома на министър-председателя и подпалиха жилището.

От канцеларията на премиера казаха, че тази вечер протестиращи са нахлули в дома на Ранил Викремесингхе в Коломбо. Малко по-рано Викремесингхе заяви, че ще подаде оставка в отговор на призивите на политически лидери той и президентът да се оттеглят, след като десетки хиляди хора се стекоха в столицата, за да излеят гнева си от икономическата и политическа криза, в която изпадна страната, предава БНТ.

Премиерът обаче даде да се разбере, че няма да си тръгне, преди да бъде съставено ново правителство. Това ядоса протестиращите и те обсадиха дома му, настоявайки за незабавното му оттегляне.

Според властите около 20 000 войници и полицаи са изпратени в Коломбо, за да охраняват президента. При протести през май бяха убити девет и ранени няколкостотин души, отбелязва Франс прес.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img