fbpx
More

  Просветният министър: Децата от 1 до 4 клас в училище не преди 8 ноември

  "Децата ще се върнат в стаите, когато осигурим максимално безопасна среда", обясни проф. Денков

  Учениците от 1 до 4 клас ще се върнат в класните стаи не по-рано от 8 ноември, а по-големите от тях – седмица след това. Такава перспектива начерта образователният министър проф. Николай Денков, ако бъдат създадени достатъчно сигурни условия за тях и епидемиологичната обстановка предполага подобна стъпка.

  Според министъра на образованието сегашната ситуация създава риск за здравето на децата, защото част от тях прекарват тежко вируса. По тази причина, ведомството е готово да върне присъственото обучение, само ако бъде създадена оптимално безопасна среда.

  “В момента сто деца с вируса се лекуват в болница. Помислете каква отговорност е да пуснем децата в училище и утре да вкараме сто други в болница. Родителите не усещат тази отговорност, но ние усещаме тежестта й всеки ден”, обясни проф. Денков.

  По-късно през деня ще бъдат отворени офертите за тестове на деца.

  “Докато не видим какво представляват самите тестове, не можем да формулираме алгоритъм кой как ги прави и кога. Разглеждаме вариантите да се правят и от родители, но след гаранция, че тестовете са достоверни”, допълни министърът.

  Денков обясни, че притесненията на учителите относно тестването на учениците са неоснователни. По негови думи, такива тестове се правят в Германия, а децата са обучени да ги правят сами.

  “Ще обучим и деца, и учители”, обясни той.

  Просветният министър допълни, че предприетите мерки са били единствените възможни, а служебното правителство не е имало друг избор. На въпрос дали ще бъде обявен локдаун, Денков уточни, че въпреки високата цифра на заболели, България се намира в ситуация на “известно задържане” и от това накъде ще тръгне то, ще се определи дали ще последва ново затваряне.