5.12.2022 | понеделник | 03:53

Промениха правилата за връщане на учениците в клас от 15 декември

Публикувано:

Сподели поста:

Паралелките вече ще учат присъствено, ако родителите на 30 на сто от учениците в тях се съгласни да се тестват или имат зелен сертификат, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Новите правила влизат в сила на 15 декември.

Досега необходимият процент за присъствено обучение бе 50 на сто, а решението е взето на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество с участие на представители на МОН, синдикатите и работодателите в системата на образованието.

До този момент, ако за 50% от учениците нямаше съгласие за тестване или зелен сертификат, паралелката оставаше да учи дистанционно, което ощетяваше желаещите в нея да учат присъствено, посочват от МОН.

Чрез намаляването на изисквания процент в училище ще се върнат повече деца, които сега са вкъщи заради отказа на своите съученици или на техните родители за изследване за Ковид – 19 веднъж в седмицата, допълват още от образователното министерство.

Несъгласните с щадящите тестове ще продължат да се обучават от дистанция. На тези ученици училищата ще осигуряват синхронно или асинхронно обучение в зависимост от своите възможности.

До Коледа няма да има други промени в режима за обучение в пандемични условия, обещава ресорният министър Николай Денков.

В рамките на отрасловия съвет е подкрепено и предложението на МОН за повече средства за образование, в размер на 834 милиона лева, в бюджета за следващата година.

Те са необходими за повишение на учителските заплати , за 20% ръст в стандартите за издръжка на учениците и паралелките, за обхвата на 4-годишните деца в задължителна предучилищна подготовка и други разходи.

Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
разкъсана облачност
4.2 ° C
4.6 °
3.8 °
91 %
6.2kmh
40 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
5 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...