fbpx
21.1 C
София
събота | 28.05.2022 | 00:49:06
събота | 28.05.2022 | 00:49:06
21.1 C
София

Край на епидемичната обстановка: Какви промени настъпват у нас след 1 април

Ограничителните мерки отпадат

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

От 1 април в страната настъпват редица промени. След близо 2 години от днес страната няма да бъде в ситуация на извънредна епидемична обстановка. Това означава, че отпадат въведените противоепидемични мерки.

Считано от 1 април отпадат:

  • Задължителното носене на маски в закрити обществени места;
  • Спазване на физическа дистанция;
  • Ограничението в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито;
  • Ограничението при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища;
  • Забрана за свиждания в болниците, в домовете за социалните услуги;
  • Изискването на работодателите за присъствена работа при не повече от 50% от персонала.

Мерките няма да бъдат задължителни, а препоръчителни.

  • За срок от 3 месеца остават следните мерки, свързани с функционирането на здравната система:
  • Възможността на НЗОК да заплаща на медицинска и дентална помощ средства за работа при неблагоприятни условия;

Продължаване на действието на ТЕЛК и НЕЛК.

Снимка: Мариана Климентиева

От 1 април минималната работна заплата ще стане 710 лв., реши правителството. Размерът й ще се повиши с 9,2% спрямо сегашната й стойност. При определянето на новия й размер са отчетени реалните параметри на макроикономическата среда и възможностите на държавния бюджет. Предлаганият нов размер на минималната работна заплата ще допринесе за намаляване на бедността сред работещите и на неравенствата в разпределението на доходите. Ръстът на най-ниското възнаграждение за труд ще повиши покупателната способност и потреблението на най-нискодоходните групи от пазара на труда, ще увеличи мотивацията на работната сила и ще намали нелоялната конкуренция. От 1 април 2022 г. минималната работна часова заплата ще бъде 4,29 лв.

Майчинството през втората година също се променя от 1 април. То става 710 лв. Рaзмepът нa мeceчнитe дeтcĸи нaдбaвĸи също се порменя – oт 40 нa 50 лв. зa eднo дeтe, oт 90 нa 110 лв. зa двe дeцa и oт 135 нa 165 лв. зa тpи и пoвeчe дeцa.

Снимка: Pixabay.com

Детските градини ще са безплатни от 1 април. Това приеха депутатите от бюджетната комисия с одобрени на второ четене промени. Те са в Закона за корпоративното подоходно облагане. За целта в Бюджет 2022 са заложени допълнително 85 млн. лева. 13 милиона лева ще вложи държавата в безплатни детски ясли от днес, като 1125 лв. е средната издръжка на дете. 280 милиона лева допълнително ще се инвестира за доболничната помощ. 23 милиона лв. се дават за финансиране на медицинско обслужване в здравните кабинети на училища, ясли и детски градини.

Друга промяна, която влиза в сила от днес, е плащането на руски газ. Руският президент Владимир Путин заяви, че е подписал указ, според който западните купувачи трябва да плащат в рубли за руския газ от 1 април, а договорите ще бъдат прекратени, ако тези плащания не бъдат извършени, съобщи Ройтерс.

Снимка: Pixabay

“За да купуват руски природен газ, те трябва да открият сметки в рубли в руски банки. Именно от тези сметки ще се извършват плащанията за доставен газ. Ако тези плащания не бъдат извършени, ще считаме това за неизпълнение от страна на купувачите с всички произтичащи от това последиц. Никой не ни продава нищо безплатно и ние също няма да правим благотворителност – т.е. съществуващите договори ще бъдат спрени“, каза Путин.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук