fbpx
More

  Прокуратурата се самосезира за фиктивните почивки за ученици

  Наблюдаващият прокурор е започнал извършването на проверка, в хода на която трябва да изясни всички обстоятелства по случая

  Софийската градска прокуратура се самосезира по повод излязла в медиите публикация, съдържаща данни за извършено престъпление от общ характер, във връзка с източени близо 8 милиона лева в схема за фиктивни почивки за ученици, организирани от държавното дружество „Ученически отдих и спорт“, което е под контрола на Министерството на образованието и науката (МОН). Това съобщиха от държавното обвинение.

  Според публикацията, нередностите са установени от поредица от проверки на МОН през последните 4 месеца. Констатирано е, че при стартиране изпълнението на сключен договор между МОН и търговското дружество, последното е поискало и получило заплащане за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494 лв., а в единната система за туристическа информация (ЕСТИ), в която по закон задължително се регистрират всички туристи, за периода от юли 2019 г. до края на юни 2021 г. фигурират записи за едва 6116 нощувки за деца в базите на търговското дружество на МОН. За тези нощувки министерството би трябвало да преведе само 186 293 лв.

  Изнесените данни за финансови злоупотреби предстои да бъдат проверени и анализирани от прокуратурата. За целта наблюдаващият прокурор от СГП незабавно е започнал извършването на проверка, в хода на която да изясни всички обстоятелства по случая. На този етап са изискани документи от Министерството на образованието и науката.

  След направените разкрития от служебния образователен министър от дружеството разпространиха позиция, в която обвиниха Денков, че е изнесъл информация от одитен доклад, с който те не са били запознати. Според тях това е нарушение. Те се заканиха, след като се запознаят с данните от проверката, да излязат и да коментират случая пред медиите.