fbpx
More

  Прокуратурата разследва кой снима чата на Иван Гешев

  Търси се кой улови “Pi ar Sevi Boiko"

  Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката, на която се вижда как главният прокурор Иван Гешев пише текстови съобщения с човек, който е озаглавен на телефона му: “Pi ar Sevi Boiko”.  

  Това съобщи на личната си страница във Facebook лидерът на Гражданско движение “Боец” Георги Георгиев. Той беше активен участник в антиправителствените протести и един от основните критици на правителството на Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и неговия предшественик – Сотир Цацаров. Както и на Делян Пеевски.

  Снимка: Публикация от личната страница във Facebook на лидера на ГД “Боец”

  Вестник “Сега” припомня, че чатът между Иван Гешев и “Pi ar Sevi Boiko” беше заснет случайно на 11 септември, по време на заседание на парламентарната комисия по правни въпроси, която обсъждаше дали да премести Бюрото по защита към главния прокурор в Министерството на правосъдието. На снимка в социалните мрежи се вижда, че през приложението “Телеграм” Гешев комуникира с контакт “Pi ar Sevi Boiko”. От съобщенията изобщо не се разбира контекстът, като главният прокурор отговаря единствено със смеещи се емотикони.  

  снимка: NewsOne

  “По нашия сигнал днес установяваме, че прокуратурата е образувала проверка. Първо ВКП разпределят сигнала на специализираната прокуратура, след което тя разпределя сигнала на Софийска районна прокуратура. Образувана е проверка 36810/21 г. не срещу Гешев, а по чл. 171. ал.3 от Наказателния кодекс, който гласи, че “който противозаконно узнае неадресирано до него съобщение, изпратено по електронен път, или отклони от адресата му такова съобщение, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от сто до триста лева”, съобщи Георгиев. 

  снимка: Георги Георгиев

  Пиарът на ГЕРБ Севдалина Арнаудова не отрече, че си пише с Гешев. “Не крия, че познавам главния прокурор, имаме десетки събития заедно, отразявали сме ги – контрабандните цигари, един куп акции…”, заяви тогава тя. 

  снимка: Георги Георгиев

  В социалните мрежи се появиха много снимки от различен ъгъл на текстовите съобщения между главния прокурор и пресаташето на ГЕРБ. Някои от авторите бяха депутати.