3.12.2022 | събота | 04:56

Прокуратурата проверява БДЖ за фиктивни ремонти на локомотиви и вагони

Публикувано:

Сподели поста:

Екипи от прокурори и следователи влязоха в Централното управление на БДЖ в София. Проверката трябва да установи извършвани ли са злоупотреби от ръководни длъжностни лица. Разследването е по сигнал на служебния министър на транспорта Христо Алексиев. Става въпрос за фиктивни ремонти на локомотиви и вагони на железниците.

„Образувано е досъдебно производство съвсем наскоро. Прокурори и следователи проверяват документите. Сигнализирани бяхме от служебния министър за обществената поръчка за ремонт на дизелови локомотиви, закупени през 2005 г. Договорът с фирмата, от която са закупени, е изтекъл, затова от БДЖ подписват нова обществена поръчка, за да се поддържат локомотивите. В доклада, който получихме, има данни за много нарушения. Започнахме проверка, за да установим дали има такива нарушения“, стана ясно на брифинг на прокуратурата.

В хода на разследването се си появили и други обстоятелства, които също ще бъдат проверявани от прокуратурата.

От държавното обвинение имат съмнение, че ремонтите по сключения договор не са били извършвани, също така, че в договора е записано да се ремонтират едни машини, а са поправяни други.

Ще се проверява и дали този изпълнител има право да извършва подобни ремонти, както и дали всички плащания са правени срещу реално изпълнение на договора.

„Ще проведем много процесуално-следствени действия. При събиране на доказателства за нарушения, ще привлечем виновните лица към наказателна отговорност. Разследването ще бъде тежко и много обемно“, заявиха още от прокуратурата.

Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
облачно
5.1 ° C
5.6 °
4.8 °
90 %
1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
8 °

Прочети още

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...

Осем филма за празниците, които някои не биха харесали, но – струва ни се – на вас ще ви допаднат

Балът на чудовището, Братя Грим, Американски пай и още нетрадиционните кинопредложения от менюто на TV1000 Освен мигащите светлинки по...