fbpx
16.7 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 04:36:54
четвъртък | 26.05.2022 | 04:36:54
16.7 C
София

Прокуратурата повдигна обвинение на кмета на Варна Иван Портних заради аварията на тръбопровода във Варненското езеро

Депутатът от „БСП за България“ Борислав Гуцанов заяви, че миналата година е подал сигнал до Европейската прокуратура относно казуса

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Прокуратурата във Варна е повдигнала обвинение срещу кмета Иван Портних, потвърди за БТА окръжният прокурор Красимир Конов.

Причините за повдигнатото обвинение са проблемите с авариите на тръбопровода на дъното на варненското езеро.

Проблемът стана известен миналата година, когато имаше серия от аварии, въпреки големите суми дадени за ремонти – над 230 милиона лева.

Община Варна направи четири ремонта на канализационната тръба през последните години. Оказа се, че милиони кубични метра фекални води са се излели във Варненското езеро, а новината достигна до жителите на града с месеци закъснение. Това на практика пряко застраши живота на хиляди хора.

Повдигнатото обвинение е по чл. 352 от Наказателния кодек.

Проверка на DarikNews.bg показа, че член 352 от Наказателния кодекс гласи: Който замърсява или допуска да се замърсят почвата, въздухът, водни течения, басейни, подземни води, териториалните или вътрешните морски води или морски води в зони, определени с международно съглашение, в което участва Република България, и с това ги направи опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба от пет хиляди до тридесет хиляди лева.

Междувременно депутатът от „БСП за България“ Борислав Гуцанов заяви пред журналисти в парламента, че миналата година е подал сигнал до Европейската прокуратура относно казуса с канализационната тръба под Варненското езеро. 

Гуцанов обясни, че проектът се е реализирал с европейски средства, затова той се е обърнал към Европейската прокуратура, допълва БТА.

„Това е по мой сигнал още от миналата година. Става въпрос за мръсната тръба, която се изливаше във Варненското езеро, без от общината да кажат и дума за това близо една година. Сигналът беше изпратен и до Европейската прокуратура, лично до г-жа Кьовеши“, обясни Гуцанов.

„Трябваше да се смени властта, за да се стигне до тук, за да се разбере, че поръчките, правени от ГЕРБ – и в държавата, и в общините, бяха абсолютно непрозрачни, на много по-високи цени“, каза още депутатът. Гуцанов изрази надежда, че „най-накрая ще се сложи точка на тези безобразия“ в родния му град Варна.

Тепърва ще се преценява дали ще бъде поискано отстраняването на Портних от поста кмет на Варна.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук