fbpx
23.6 C
София
15 август 2022 | понеделник | 22:09

Прокуратурата обвини шефа на ГДБОП, че оказвал натиск на прокурор по делото за “Хемус”

Обвинението твърди, че Калин Стоянов е искал от прокуратурата да не възразява срещу домашния арест на единствения обвинен по делото за злоупотреби с магистралата

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Прокуратурата обвини шефа на ГДБОП Калин Стоянов за натиск по делото за злоупотреби при строежа на автомагистрала “Хемус”. Софийската районна прокуратура е изпратила призовка за привличането му към наказателна отговорност и му е определена мярка “подписка”.

Обвинението съобщава, че на 11 декември е образувало досъдебно производство срещу Стоянов за склоняване на длъжностно лице да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването.

Прокуратурата допълва, че в хода на разследването са разпитани сериозен брой свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение и са възложени действия на КПКОНПИ с оглед на необходимостта от анализ и търсене на обективните факти.

От СРП твърдят, че събраните доказателства са достатъчни за признаването на виновността на спецполицая.

Обвинението уточнява, че той се е опитал да накара прокурор да се съгласи с искания на адвокатите на обвиняемия за пране на 53 милиона лева от магистрала “Хемус” Борислав Колев. Сред исканията са да не се внася протест по определената му мярка “домашен арест” и да му се разреши да пътува извън страната.

Шефът на ГДБОП заявил на прокурора, че “слага точка на разследването”, защото той не е изпълнил исканията на защитата. Според държавното обвинение Стоянов е заявил, че на магистрата ще се търси отговорност от обществото.

Скандалът между прокуратурата и МВР избухна на 11 декември.

Тогава Калин Стоянов отрече обвиненията, че е притискал наблюдаващите прокурори и публично заяви, че те не се интересуват от разследването за пране на пари, за да не се стигне до по-високите нива в схемата, за която е обвинен единствено бившият футболен съдия Борислав Колев.

Досъдебното производство е взето под специален надзор от Апелативна прокуратура-София и Върховна касационна прокуратура.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img