fbpx
26.8 C
София
15 август 2022 | понеделник | 18:57

Прокуратурата: Личното мнение на Рашков е незаконосъобразно

От прокуратурата за пореден път се обявиха за възстановяване на взаимодействието между всички отговорни държавни органи в рамките на техните компетенции

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Прокуратурата отговори на Бойко Рашков, министър на вътрешните работи в оставка, който ѝ бе изпратил отворено писмо по повод отказа ѝ да разследва депутата от ГЕРБ Бранимир Балачев.

Случаят с народния представител от партията на бившите управляващи нашумя в началото на годината, след като беше получена информация от полицията, че депутатът е нарушил предписанията на РЗИ и по времето, когато е трябвало да бъде в изолация, се е явил като адвокат по дела в Районния съд във Варна. След няколко отказа на прокуратурата да образува досъдебно производство, Рашков в петък изпрати отворено писмо до Иван Гешев, припомнят от Прокуратурата.

„Не съм бил очевидно с COVID-19, защото пробата, която беше пусната като такава, беше съмнителна и по тази причина се наложи да си направя още няколко проби, всичките се оказаха отрицателни. Просто не е било COVID-19, а настинка. И затова имам тестове на 24-ти, на 28-ми и на 31-ви, и на 1-ви. И своевременно съм уведомил РЗИ, че резултатите ми са отрицателни и е станала грешка”, заяви тогава  Бранимир Балачев.

Във връзка с изразеното лично мнение от министъра на вътрешните работи в оставка, Апелативна прокуратура-София следва да напомни, че съгласно Конституцията и законите главният прокурор на Република България не разполага с правомощия да осъществява пряк контрол и намеса в работата на отделни прокурори, както и водени от тях конкретни преписки. Наблюдаващите прокурори се произнасят по всеки конкретен случай съгласно законите, събраните доказателства и въз основа на вътрешното им убеждение.

В конкретния случай е упражнен инстанционен контрол от по-горестоящ прокурор при спазване на всички изисквания, съгласно законоустановения ред за осъществяване на инстанционен контрол по чл. 213, ал. 1 от НПК. В този смисъл, личното мнение на министъра на вътрешните работи в оставка не се основава на законовите разпоредби и още по-малко отговаря на принципите за разделение на властите, върховенството на закона и правовата държава, заявиха още от държавното обвинение.

Противопоставянето между институциите руши общественото доверие в тях и държавността като цяло, заявиха още оттам. От прокуратурата за пореден път се обявиха за възстановяване на взаимодействието между всички отговорни държавни органи в рамките на техните компетенции.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img