28.11.2022 | понеделник | 15:57

Производителите на Странджански манов мед ще получат 18 000 лв. помощ от държавата

Публикувано:

Сподели поста:

Държавен фонд „Земеделие“ утвърди 18 000 лв. помощ de minimis за земеделски стопани, които произвеждат „Странджански манов мед“, съобщиха от пресцентъра на фонда. 

Странджанският манов мед е със защитено наименование за произход и се среща единствено в района на Странджа планина. Схемата ще съдейства за съхраняване на традициите и на поминъка в региона. Помощта за производител е в размер на 1800 лв. 

Общият размер на предоставените на един земеделски стопанин помощи de minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 25 000 евро (48 895,75 лв.) за период от три последователни години, уточняват от фонда. 

Държавен фонд „Земеделие“ отпусна и 30 млн. лв. за 2022 г. за краткосрочни кредити на производителите на плодове и зеленчуци, и на стопаните, отглеждащи едри и дребни преживни животни.

Кредитите ще се предоставят при лихва в размер на 2% и следва да бъдат погасени до 30 юни 2023 г. Размерът на кредита на един земеделски стопанин е до 15 000 лв. На подпомагане подлежат производители на плодове и зеленчуци, които имат подадено валидно заявление по схеми за обвързано подпомагане за плодове или зеленчуци (полски или оранжерийни), реколта 2022 г., както и са подавали заявяване за обвързано подпомагане за плодове или зеленчуци (полски или оранжерийни) за 2021 г. и декларация и документи за отчитане за реализация на продукция за 2021 г. 

Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
София
облачно
4.1 ° C
4.6 °
3.7 °
74 %
2.6kmh
100 %
пн
4 °
вт
4 °
ср
4 °
чт
4 °
пт
8 °

Прочети още

Перу и Историята на Майката Земя по VIASAT HISTORY 

Перу и Историята на Майката Земя по VIASAT HISTORY 

Иван Шишков: До края на годината движението по северния обходен път на Бургас ще бъде пуснато

Иван Шишков: До края на годината движението по северния обходен път на Бургас ще бъде пуснато

Warner Bros. Discovery ще излъчи на живо Световното първенство по лека атлетика в Будапеща през 2023 г.

Warner Bros. Discovery ще излъчи на живо Световното първенство по лека атлетика в Будапеща през 2023 г.

Свободата на словото започва с личната свобода, достойнство и съвест на журналиста (снимки)

Румен Радев удостои с Почетния знак на държавния глава Факултета по журналистика и масова комуникация  Успехът и признанието следват...