fbpx
More

  Производители прогнозират: По-евтин хляб с 20% от 1 юли

  Нов контролен орган към Министерството на икономиката ще следи да няма спекула с цените

  По-евтин хляб с 20 % от 1 юли обеща Националният съюз на хлебарите и сладкарите. От бранша са категорични, че ако бъде приета нулева ставка на ДДС за хлебните изделия, това автоматично ще намали цената му в търговската мрежа.

  Ако в момента един хляб струва в магазина 2 лева и 40 стотинки, то след 1 юли цената му би следвало да падне на 2 лева, казват производителите. Или 40 стотинки по-евтино – точно колкото в момента плащаме за ДДС. Според браншовата организация няма причина търговците да задържат по-високите цени, ако при тях стоката пристига по-евтина. И предупреждават – нов контролен орган към Министерството на икономиката ще следи да няма спекула с цените.

  От съюза на хлебарите обаче дават обещание за по-евтин продукт още от следващия месец. „Автоматично ще падне цената с 20%. Всякакви други разговори на тема с колко ще се понижи, говорят за абсолютна спекула. 20% не са 2, 3, 5, 10 стотинки. Сумата е много голяма. Тарикатите ще пострадат”, обясни Мариана Кукушева от Националния съюз на хлебарите и сладкарите.

  От Националния съюз имали уверението на търговците, че цените ще паднат.

   „Търговците декларираха, включително представители на търговски вериги, и ние очакваме във всеки един момент “Сдружение модерна търговия” да излезе с официална позиция, че ще намалят продажната цена на хляба с 20%”.

  От Сдружението за модерна търговия съобщиха за NOVA, че не готвят позиция и дори не са провеждали разговори с хлебопроизводители относно цената, тъй като няма как да са страна в търговски преговори. От големите вериги супермаркети засега отказаха коментар какво ще се случи с цените на хляба след 1 юли. Малките магазини все пак прогнозират спад и по-доволни клиенти.

  Потребители са скептични, че скоро ще купуват по-евтин хляб.

  „Честно казано се съмнявам, тъй като за периода, докато тази нулева ставка влезе в сила, хлябът ще се вдигне още повече”, заяви Ангел Борисов. „20% нищо не са. Мисля, че търговците ще спекулират”, посочва и Стоян Иванов.

   “Пазарът няма да го приеме. Това значи, че се опитвате да приберете ДДС от потребителя. Това значи данъчна измама”, посочва Кукушева.

  По думите на Кукушева контролът за това ще е на икономическото министерство – чрез създаване на нова агенция, която ще ръководи бившият директор на Комисията за защита на потребителите – Димитър Маргаритов.