fbpx
More

  Проф. Топалов за отношенията с РСМ: Нищо добро не можем да очакваме от тяхна страна

  Правим грешка като ежедневно, ежечасно говорим с тях, каза историкът

  “Докато управляващите в Република Северна Македония имат амбициите и “доказват”, че Кирил и Методий са македонци, а не българи, че са създали македонската азбука, а не българската, че те са я дали на “булгарите”, сърбите, руснаците и всички останали, нищо добро не можем да очакваме от тяхна страна.“

  Това заяви в “Денят започва” по БНТ историкът и дипломат проф. Кирил Топалов. Според него България трябва да последва гръцкия пример в преговорите за еврочленството на Северна Македония.

  „Гърция не се занимаваше с тях – тя им постави условията и ги остави да мислят. Ние правим грешка, като ежедневно, ежечасно говорим с тях, със света, с Европа, със себе си, с нашето общество да ги пуснем ли, да не ги ли пуснем, кой е виновен, кой как ни натиска и т.н. Според мен тази тактика не е много правилна,“ коментира проф. Топалов.

  Според него правилният подход е на политическа основа да се изясни “какво мисли Република Северна Македония по този и този въпрос и когато се окаже, че те наистина мислят европейски, добросъседски, тогава да им се даде път”.

  „Мисля, че ние трябва да им поставим условията и да ги чакаме да ги приемат или не,“ обобщи историкът.