fbpx
30.8 C
София
4 юли 2022 | понеделник | 19:04

Проф. Румен Гечев: КЕВР не е длъжен да приема исканото от топлофикациите увеличение на цените

България да последва другите европейски страни и да открие сметка в рубли, за да си плаща газа, призова народният представител

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

“КЕВР не само, че не е дължен да приема тези искания на топлофикациите, но е длъжен да направи внимателен анализ дали исканите цени се базират на реални промени в пазарните цени на енергийните носители, които те използват.”

Това заяви проф. Румен Гечев в ефира на БНР по повод исканото увеличение на цените на топлоенергията.

Според него е правилно, че КЕВР първоначално не е публикувал тези искания и подчерта, че това, че във Велико Търново искат 300% увеличение на цената по  никакъв начин не означава, че КЕВР ще одобри подобно увеличение. Гечев обаче обърна внимание, че дори увеличението от 300% да не бъде одобрено, увеличение на цената на топлоенергията ще има и държавата трябва да мобилизира своите финансови възможности, за да помогне на енергийно бедните.

“Трябва да мобилизираме всички възможности, така че да не допуснем фалита на доставчиците на топлоенергия и в същото време да не допуснем десетки хиляди семейства да не могат да си посрещнат елементарните нужди на отопление”, категоричен бе проф. Гечев.

По думите на депутата правителството трябва да е внимателно в изказа си и да поддържа добри връзки както с партньорите от НАТО и ЕС, така и да не допуска срив в отношенията със страни, от чиито доставки сме зависими като Русия.

 “От самото начало от БСП предупредихме, че няма как да има физическо заместване на количествата газ и петрол, които се доставят от Русия”, припомни Румен Гечев.

Според него няма никакъв проблем, че в договора за доставка на газ с Русия е посочена цена в долари.

“От България се иска, освен сметката ни в долари, да се открие втора сметка в банката на “Газпром” в рубли и просто доларите да се преформатират в рубли. До края на годината няма никакво значение какъв е курсът на рублата към долара, защото България ще си плаща същите цени, каквито е договорила”, обясни проф. Гечев, като добави, че курсът на рублата ще има значение едва когато се договарят условията за доставките за следващата година, във връзка с което социалистът призова преговорите да започнат още сега, защото текущият договор  изтича в края на годината.

“Всички други европейски държави си решиха проблема с доставките на руски газ, останахме само Полша, България и Финландия. Трябва незабавно да започнат преговорите и България да последва това, което правят другите 24 държави членки на ЕС. Колкото повече се бавим, толкова по-трудни ще станат нашите разговори за цената на газа и на парното”, категоричен бе проф. Румен Гечев.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here