“В определени страни може да се управлява на ръба на мнозинството и към момента в Европа има няколко кабинета, които са правителства на малцинството, но България е малко по-специален случай и тук това може да се реализира много трудно.”

Това заяви народният представител проф. Румен Гечев в ефира на БНТ. По думите му по-важното е какво става с България в зависимост изхода от вота на недоверие.

“В момента всяко българско семейство и представителите на бизнеса се интересуват какво ще стане с техните доходи, както и бизнеса ще получи ли и до каква степен компенсации от държавата. Това са въпросите, които интересуват българите”, каза още проф. Гечев.

“Съвсем нормално е опозицията да иска вот на недоверие, когато тя е преценила. Но тук има два проблема и първия е, че те избраха грешна карта. Те атакуват правителството с фискални и икономически показатели и всеки непредубеден човек, който отвори статистиката на ЕС ще види, че България стои добре по фискални показатели, а бюджетният ни дефицит е един от най-ниските за Европейския съюз”, обясни Гечев за мотивите, с които опозицията иска вот на недоверие.

Той изрази опасения, че ако правителството падне, България ще влезе в нова спирала от избори и политическа турболенция.

“Пенсионерите няма да получат увеличението от 1 юли “, допълни той за рисковете пред България, ако вота на недоверие бъде успешен и подчерта, че също така се рискува и помощта от 200 лв. на мегаватчас за бизнеса.

“По отношение на външната политика и енергодоставчиците с някои колеги от управляващата коалиция имаме различно мнение. Природният газ няма никакво значение от къде е, а на каква цена идва. Българският национален интерес показва, че ние трябва да направим всичко възможно да осигурим евтини енергоносители с диференцирани източници”, коментира Гечев за нуждата от диверсификация на енергоизточници у нас.

Според социалистът няма настроения за нови избори, защото така ще се рискува да загубим над 3 млрд. лева, ако не се приеме на време Плана за възстановяване и устойчивост, за който са нужни промени в над 20 закона.

“Управляващото мнозинство беше взривено от ИТН и имаме основания да предполагаме, че това е било заложено още от самото начало на коалицията. Очевидно става дума за едни средства от около 4 млрд. лева, и аз съм присъствал на няколко експертни срещи при финансовия министър. Видях необясним натиск от страна на ИТН за тези колосални суми. Наистина става дума за много големи финансови интереси”, категоричен бе Румен Гечев за причините довели до разпада на четворната коалиция.

Проф. Гечев заяви, че прокуратурата и съдебната система до момента не са направили нищо за колосалните милиардни кражби в България и затова сега обществото иска съдебно възмездие.

“ГЕРБ управляваше, без да се интересува от опозицията и нейните предложения”, добави депутатът от левицата и подчерта, че ДПС дълго време са подкрепяли предишните управляващи като са им гласували бюджетите.

По отношение на РСМ народният представител от БСП заяви, че те все още не са изпълнили договора за добросъседство.

В заключение проф. Румен Гечев каза, че от социалистическата партия ще подкрепят предложението за председател на парламента на “Продължаваме промяната”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here