fbpx
More

  Проф. Румен Гечев: 22 млрд. са заделени за социални програми

  Антикризисният пакет няма да повлияе върху бюджетния дефицит на България, заяви социалистът

  „Близо 22 млрд. са заделени за социални програми. Антиинфлационните мерки са свързани с паричната и фискалната политика. С тях се защитават бизнесът и домакинствата от инфлацията, в този смисъл те са действия срещу инфлацията. Навсякъде в Европейския съюз (ЕС) се дават преки или косвени помощи.“

  Така зам.-председателят на бюджетната комисия в парламента проф. Румен Гечев коментира пакета от мерки на правителството. По думите му правителството не е закъсняло с тези и мерки и припомни, че вече имаше една актуализация на бюджета, в която бяха продължени мерките от ковид кризата.

  „Така че българското правителство е взимало мерки така, както и другите членки на ЕС“, каза още той в ефира на NovaNews.

  „Хубаво е, че се намери баланс на този етап, но България се простира според чергата си“, заяви социалистът и допълни:

  „Ние не можем да печатаме пари повече от ограниченията, които ни налага Паричният съвет, тоест трябва бъдат добре балансирани интересите и бизнесът да понесе промените на пазара.“

  По думите му бизнесът няма вина за това, което се случва с енергийните носители, но и държавата ни няма пряка вина за тези развития.

  Проф. Гечев разясни, че в момента се уточнява конкретният механизъм, по който ще се извършва контролът при отстъпката от 25 ст. за литър при горивата.

  „Работи се върху варианта контролът да става на базата на талона на колата, за да няма предпоставка за търговия с лични карти. Това се прилага в няколко европейски страни, включително и в Гърция“, посочи той.

  На въпрос откъде ще дойдат парите за антикризисните мерки, Румен Гечев заяви: „Ако погледнем бюджетния дефицит, той остава същият, какъвто е заложен в рамките на предишната актуализация на бюджета. Тоест по-големи постъпления в бюджета ще има от ДДС, тъй като при по-високите цени постъпленията са по-високи. Този пакет няма да повлияе върху бюджетния дефицит на България, няма да повлияе върху тегленето на нови заеми“, заяви той и допълни, че тези 2 млрд. разходи няма да доведат да дестабилизация.

  Социалистът представи мярката за младите семейства, при която от 4500 лева се увеличава данъчната отстъпка за семейства с едно дете на 6000 лева, а за две деца 3000 лева данъчна отстъпка, която семействата ще могат да ползват на всеки 3 месеца.

  „Освен това ние предлагаме намаление на ДДС на някои от енергийните носители за домакинствата, от 20 на 9%, както и отпадането на акциза на енергийни носители, в това число и за “Топлофикация“, каза още Румен Гечев.

  По думите му коалицията ще преразпредели спекулативно натрупаните свръхпечалби на фирмите, които произвеждат и доставят електричество, а тези пари ще се използват за антикризисния пакет.

  „Тази мярка се отнася и за държавни, и за частни фирми. Ориентират ще бъде около 15% осигуряване на печалба, а разликата ще бъде преразпределена в полза на българското общество“, уточни професорът.

  Във връзка с пенсиите Румен Гечев обясни, че средното им увеличение ще е с 20%, а 60-те лева ковид добавка вече официално ще бъдат част от пенсията.

  „Сега те остават завинаги и повече няма да зависят от някакви условия, плюс едно над 10% увеличение на пенсиите. Така че при сегашна инфлация 10-12%, това увеличение ще покрие и евентуално увеличение на инфлацията“, смята социалистът.

  Той припомни и предложението на БСП за намаление от 20 на 9% на ДДС за продуктите от малката потребителска кошница, което не срещна подкрепа.

  „Някои икономисти твърдят, че мерките са проинфлационни, но това не е вярно. Статистиката показва, че България провеждаме доста консервативна политика. БСП твърди, че намалението на ДДС на основни хранителни стоки нямаше да постави на изпитание макроикономическото състояние“, смята Румен Гечев.

  Депутатът от левицата обясни, че част от мерките влизат в сила още от 1 юли като увеличението на минималната пенсия на 467 лева, а някои от 1 октомври, като вдигането на на тавана на пенсиите на 3400 лв.