fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 05:03

Проф. Пламен Киров: Румен Радев трябва да разпусне парламента

Не е необходимо да се удължава мандата, за де се взимат важни решения, смята той

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Президентът трябва да изпълни изискването на Конституцията да разпусне парламента, да насрочи предсрочни парламентарни избори и да назначи служебно правителство, заяви проф. Пламен Киров.

Конституционната процедура се затваря в някакъв разумен срок и той е очертан от решение номер 20 от 1992 г., когато при подобна ситуация Конституционният съд е излязъл с такова тълкувателно решение, поясни той.

“Изобщо не е необходимо да бъде удължаван мандатът на този парламент, за да приеме каквото и да е важно нещо, те имаха достатъчно много време да приемат важните неща, но не го сториха”, коментира бившият конституционен съдия.

Проф. Киров заяви, че отдавна се е знаело, че Комисията за енергийно и водно регулиране ще остане без председател.

“Не може да се удължава мандатът на едно Народно събрание, защото трябва да избере ръководител на КЕВР. Комисията ще има ръководител, това е бившият председател Иван Иванов, така пише в закона за енергетиката”, поясни той.

Конституционалистът коментира, че държавният глава проявява завидно търпение по отношение на лавирането на партийното ръководство на БСП.

“Едно е ясно, че най-вероятно след приключване на тази сага с третия мандат, президентът ще поиска от КС да доизясни процедурата. Трябва да е ясно на политиците какво трябва да правят, тоест Конституционният съд трябва да създаде една инструкция, така че те да не могат да злоупотребяват с процедурата”, разясни проф. Киров.

Според него БСП ще бъде последната капка, която ще прелее чашата. Той смята, че левицата и “Демократична България” са огледални образи и са най-заинтересовани да има правителство, докато от “Продължаваме промяната” по-скоро искат да отидат на избори.

Според него от Президентството са готови със състав на служебен кабинет. Той ще бъде по-различен от предишните и ще е без Кирил Петков и Асен Василев.

“Това е най-краткият мандат на парламентарно излъчено правителство в последните 31 години, и единственото, което си е отишло от власт с вот на недоверие”, каза проф. Киров.

Според него служебният кабинет няма да разследва, да търси вини, няма да се занимава с нищо друго, освен с това да гаси пожари и да разрешава кризи. То ще бъде едно антикризисно правителство, добави още проф. Киров.

Той прогнозира, че ако мандатът бъде върнат в петък, то Румен Радев ще разпусне парламента в понеделник или вторник и ще насрочи избори на 2 октомври.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img