Независимият депутат проф. Николай Радулов, който напусна парламентарната група на ИТН, разговаря с журналиста Димитър Патарински за дипломатическия скандал, разразил се след изгонването на 70 руски дипломати и последвалата ултимативна нота от страна на Руското посолство у нас. 

Проф. Радулов смята, че е непропорционално двете държави да поддържат различен брой дипломати на своя територия, но до вербалната нота за експулсиране на дипломатите се е стигнало, тъй като България е искала да изтъкне политическата си поддръжка като страна членка на НАТО и с оглед на новата стратегия на Алианса.  

“Беше обявено, че стратегията на НАТО се променя, така че основен неприятел и основен враг на НАТО е Русия. Мисля, че това решение е в унисон с тази политика. Отделно от това Руското посолство винаги е имало много силно въздействие в България, много силни връзки със специалните служби и разбира се, оперативна дейност, свързана с шпионаж”, каза Радулов в ефира на предаването Патарински LIVE по NewsOne. 

Проф. Радулов разкри подробности за изслушването на премиера Кирил Петков и шефовете на службите, и последвалия извънреден председателски съвет. 

“Кирил Петков разказа за това, което е видял, донесени са му доклади. Това всъщност са обобщени информации за разработки. Знаете, че ДАНС, за разлика от ГДБОП и други оперативни служби, не се събира доказателства и не работи по процесуални дела. В такива доклади се избягват конкретиката – кой с кого се е срещал, но очевидно има много широка мрежа от поддръжници на руските идеи”, каза той.

“Можем, следейки публичното пространство, да видим как определени групи от хора се обаждат, пишат по отношение на Путин. Тези хора са част от тази мрежа. Ако трябва да го характеризираме от гледна точка на теорията на разузнаването и контраразузнаването – те поддържат агентура за влияние. Това не е класическата агентура, която събира и предава някаква информация, защото в България нямаме такава, освен в звената, които работят с НАТО, но там има мерки за сигурност, пък и на никой не му е интересно да прави такива пробиви, и да рискува, като събира информация по този начин. Така, че това е агентура за влияние, която пропагандира, че трябва да сме с Русия, че трябва да сме с тези страни, които са близки до нея, че ако говорим за Европейски съюз, той трябва да включва и Русия. Това са много добре разработени пропагандни теории, които се разпространяват от добре подготвени специалисти и това между другото го правят не само разузнавачите под дипломатическо прикритие, но и обикновените дипломати, те са подготвени по същия начин и оказват влияние”, уточни проф. Николай Радулов.

Според него е много трудно България да изгони посланик Митрофанова, която по думите му прокарва руската политика у нас. 

“Г-жа Митрофанова е ключова фигура. Нейната работа е да прокарва политиката на Русия в България и тя това прави. Много трудно се обявява посланик за персона нон грата, така че би било изглеждало логично, след като в продължение на години изгонваме по двама-трима руски дипломати за шпионска дейност, тя да остане недокосната. Това е много труден ход и затова се задоволяваме с дипломати. Дали има отношение към свалянето на правителството, без категорично да го посочвам, определени предишни правителства се бяха поставили в услуга на Русия и Путин. Давам пример с прословутия газопровод, за който платихме 3 милиарда. Аз смятам, че тези хора по някакъв начин са свързани с неговите интереси и не виждам кой друг би могъл да бъде проводник освен г-жа Митрофанова и нейните подчинени”, посочи проф. Радулов. 

Вижте целия разговор с проф. Николай Радулов във видеото: