fbpx
31.5 C
София
8 август 2022 | понеделник | 18:40

Проф. Николай Радулов пред NewsONE TV: Има “октопод” прокуратура-престъпност-полиция

Районите на наркоразпространение съвпадат с районите на полицейските управления, каза специалистът по сигурността

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Няма никакво съмнение, че  има “октопод” на организирани връзки между властимащите, полицията, прокуратурата и престъпността. Това се вижда ясно от факта, че районите на наркотрафик точно съвпадат с районите на самите полицейски управления и това не е случайно, каза проф. Николай Радулов в Коментарното студио на NewsONE TV.

Той  припомни неотдавнашния случай с хванатите над 320 кг наркотици в Студентски град, когато поради огромния скандал уволниха шефа на сектора за борба с наркотрафика.

„Схемата за прикриване на дела е много проста и в това е замесена прокуратурата. В момента действа такъв закон, че разследващият полицай не може да възбуди дело, тъй като това е вменено единствено на прокуратурата. Когато тя откаже да образува дело, то се покрива някъде и събира прах в продължение на години. Така се прикриват и наркодела и всякакви други дела на определени хора. Това показва колко много прокурори са замесени. Другата страна е, когато дори без достатъчно доказателства се започват дела срещу точно определени хора, те стоят в ареста с месеци, без дори да знаят защо са там“, разкри механизма проф. Николай Радулов.

„Престъпният свят еволюира – през 90-те години, по времето на групировките, тези хора рекетираха и действаха силово. Днес те се преориентираха към властта и така легализираха престъпния си бизнес. Престъпността се сдоби с държавния механизъм и стана „законна“, каза още специалистът по национална сигурност.

Радулов припомни и трагичния случай с тежката катастрофа, предизвикана от Георги Семерджиев, убил две момичета на бул. “Черни връх“. Бившият секретар на МВР категорично заяви, че Семерджиев е закрилян от полицията и прокуратурата и че много хора са ангажирани с прикриването на наркотрафика и престъпленията на определени лица.

Проблемът с тази порочна система  може да се реши единствено с реформа, но такава не може да се осъществи, ако не се направят кадрови промени – и сред офицерите, и сред обикновените служащи, каза Радулов.

Той направи уговорката, че реформата трябва да се прави плавно и постепенно, а не грубо, защото при рязък подход системата би се разпаднала. Не е оправдано отстраняването на добри специалисти, само защото са достигнали пенсионна възраст.

 „Още по времето на Цветанов (Цветан Цветанов, мин.на вътрешните работи 2009-2013, при първия кабинет “Борисов”, бел.ред.) извън системата останаха над 1500 души опитни полицейски служители, които можеха да бъдат полезни, да обучават младите“, категоричен беше Радулов.

Според него година и половина – две е напълно достатъчен период, за да започнем на чисто.

Той коментира и опита на министъра на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков да започне реформа, намалявайки щата. Според Радулов решението не е просто съкращаване на хората, а правилното разпределение на щатовете. В момента повече са тези, които работят зад бюро, а по-малко тези – които са на терен. Трябва да е обратно.

„Администрацията обаче се съпротивлява с всички сили. Тя иска да работи по-малко,  а да взима повече. Политиците масово натискат да се откриват полицейски управления по родните им места, само за да се назначават хора на работа. Така  се оголват райони, в които престъпността е по-голяма, а няма полицейско управление. На Рашков не му стигна времето за реформата“, каза проф. Радулов.

Фиксацията върху сегашния главен прокурор Иван Гешев и неговото отстраняване не е просто каприз, стана ясно от разговора в студиото на NewsONE TV.

„Не виждам да е започнала борба с корупцията, а можеше това да стане просто с един закон за разделяне на КПКОНПИ“, каза полицаят от кариерата.

Радулов припомни Теорията на промяната, при която, ако ръководният състав не е на страната на реформата, тя не може да се осъществи. Поради тази причина правосъдната система ще има шанс да се оправи, ако се смени главният прокурор.

Какво още каза в Коментарното студио проф. Николай Радулов за кюлчетата и пачките в чекмеджетата, за бившата си партия ИТН, за плановете за отделна партия на отцепилите се от формацията на Слави Трифонов, както и за шансовете БСП да направи нов кабинет – вижте в разговора му с водещия Владимир Таков.

.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here