5.12.2022 | понеделник | 01:18

Проф. Николай Денков: Ние трябва да оправим отношенията между институциите

Публикувано:

Сподели поста:

Отношенията между здравните и образователните институции трябва да се оправят, без значение кои са министрите. Това заяви пред БНТ министърът на образованието проф. Николай Денков.

„Ние трябва да оправим отношенията между институциите, няма значение кои са министрите, тоест когато се взимат решения за нашата система, първо да има представител на обсъжданията, за да казва какви ще са последствията и второ – не трябва да се правят промени от днес за утре. Това е неприемливо, заяви проф. Николай Денков.

„Основното е, че породиха напрежение между родителите и учителите. Това, което не трябва да се случва, е да се казва, че тестове има и децата тръгват на училище, няколко пъти се случи от Министерството на здравеопазването. В петък всички научават, че децата в понеделник тръгват на училище, а ние нямаме тестове и аз се оказвам лошото ченге, което казва „ама няма да ходят децата ви на училище“, защото иначе ние нарушаваме заповедта на Министерството на здравеопазването“, каза още проф. Денков.

Снимка: Стопкадър bTV

Той коментира новите правила за връщане на децата в клас, които влизат в сила от 15 декември – според тях ще се учи присъствено, ако 30% от учениците в паралелка се тестват или имат зелен сертификат. Досега, ако за 50% от учениците нямаше съгласие за тестване или зелен сертификат, паралелката оставаше в електронно обучение, което ощетяваше желаещите да учат присъствено.

Според просветния министър целта е „да има повече деца в класните стаи“, защото всички от образователния сектор са единодушни, че „колкото повече деца в класната стая, толкова по-добре“.

Снимка: NewsOne

В момента присъствено се обучават близо 90% от учениците от 1 до 4 клас. При по-големите – 63%. Министърът поясни, че тестове са осигурени за следващата седмица.

„Ако нямаме тежка вълна през следващата календарна година – февруари-март, тогава удължаване на учебната година не се очаква. Ще има допълнителни седмици за подпомагане на учениците, но са таргетирани – там, където има конкретни проблеми“, каза още проф. Денков.

Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
София
разкъсана облачност
4.2 ° C
4.6 °
3.8 °
91 %
6.2kmh
40 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
5 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...