fbpx
17.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 02:23:12
петък | 27.05.2022 | 02:23:12
17.8 C
София

Проф. Мира Кожухарова: Няма повод за притеснение за новия хепатит

Простичко искам да кажа, че това нещо в България го е имало, заяви професорът

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Днес се очаква да излязат резултатите от съмнителната проба за новия неопределен хепатит сред децата, докладван от редица държави в Европа. В ефира на БНТ епидемиологът проф. Мира Кожухарова заяви, че повод за притеснение няма, а годишно в страната ни се регистрират по около 100-200 случая на неопределен хепатит, включително и при децата.

“Хепатитът е сериозно заболяване по принцип. Има нужда от лечение, но няма място за паника. Простичко искам да кажа, че това нещо в България го е имало. Какъв е причинителят предстои да бъде доказано, но причина за специално безпокойство няма. Причина да спазваме хигиена, понеже идва лятно-есенният сезон, когато Хепатит А със сигурност ще се разпространява, разбира се, има. И мисля, че един от уроците, който научихме от ковид пандемията – да си мием ръцете, не е лошо”, изтъкна тя.

Засега няма данни за връзка между неопределения хепатит и ковид, допълни проф. Кожухарова. Миналата година у нас са регистрирани около 30 случая на неопределени хепатити при децата. Сега властите трябва да наблюдават дали нивото на заболелите ще се повиши.

Към момента няма категорични данни какво причинява неопределения хепатит при децата. Предполага се, че Аденовирус 41 е причината, но той не е доказан при всички случаи.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук