fbpx
18.6 C
София
14 август 2022 | неделя | 22:27

Проф. Минчо Христов пред NewsONE TV: Управлява ни семейна клептокрация (ВИДЕО)

Винаги са ни управлявали продажници и крадци, но по-некадърни от сегашните няма, категоричен е политологът

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Страната се управлява от семейната клептокрация (б. ред. от гръцки κλεπτοκρατία – „управление на крадците“) на Кирил Петков, Лена Бориславова и съпругa й, семейство Лорер и още много други. Това заяви в Коментарното студио на NewsONE TV политологът Минчо Христов, депутат в 40-то и 46-то НС.

Той допълни: „Имали сме също толкова продажни, крадливи и лъжещи правителства, но за по-некадърно не се сещам“.

Специалистът по антикорупция и управление по време на кризи коментира неизпълнените предизборни обещания на управляващите. Той е категоричен, че не само че не сме направили и крачка към така щедро прокламираната от ПП „нулева толерантност“ към корупционните практики, а напротив – свидетели сме на престъпно управление.

Минчо Христов даде пример за това, започвайки с казуса “Македония“ и стигайки до проблема с газа: „Подписването на двустранния протокол с РСМ е национално предателство. Категорично този протокол не защитава националните ни интереси.  С неговото подписване признахме македонския език и зачеркнахме историята си. Дадохме на шепа политици самозванци в РСМ да я интерпретират, както си искат. Франция на нас поднесе един вариант на предложението, на македонците поднесе друг и накрая никой не знае какво е това, което се подписа. РСМ трябва да е в ЕС, но не на всяка цена. Всеки знае, че македонците са си чисти българи, но ако са на равно с албанците в македонската конституция, е обидно за нас, българите. Аз внимателно четох протокола. Слушах внимателно и какво каза Урсула фон дер Лайен, а нейните думи бяха, че историческите проблеми ще са извън преговорите. Няколко „пишман“ политици, особено БСП, ПП и „Да, България“ са готови да се отрекат от собствената си история. Пригласят им и от ГЕРБ, даже още от 2017-та година”.

Според проф. Христов сме свидетели на едно престъпно управление и по отношение на енергийните доставки. Според него прекъснахме получаването на евтин руски газ, за да получаваме пак руски газ, но този път чрез посредници, при които отива 35% оскъпяване. Това се взима от джоба на хората и е ясен пример за корупция. Тези проценти се виждат и в обявеното от КЕВР увеличение на цената на парното от първи юли с 32%, които са за шепата посредници. Те всъщност са само трима, а при тях отиват по 100 млн. лева всеки месец.

Той подчерта, че аналогичен е и проблемът с горивата. “При елементарни сметки, бензинът би трябвало да струва 1.35 лв., а той всъщност минава 3 лева. Над 5.5 млрд. лева някой краде от собствения си народ, а тези 25 стотинки, които се дават за „помощ“ при горивата, са подигравка с хората”, заяви още професорът.

„Махнаха шефа на КЕВР Иван Иванов, за да сложат свой, човек на ПП“. Ето това е пример за корупция. Този господин още на първия ден на поста си подписа документ да се продава газ от хранилището в Чирен, което е запълнено само на 30 процента. Този човек трябва да е в затвора. Ако това се случваше в Америка, щеше да е зад решетките“, заяви още проф. Христов.

Той припомни и казуса с твърдите горива, като подчерта, че са същите и проблемите с дървата за огрев, за които лично Корнелия Нинова в предизборните си обещания е поела ангажимент да не се увеличават. В резултат не само че не се е задържала старата цена от 80 лв. на кубик, но сега достигнаха 250 – 300лв. Не са премахнати и  посредниците, както е обещала Нинова.

Какво още каза проф. Минчо Христов за военните доставки, за кражбата на пари при водоснабдяването, хартиените бюлетини и партийните послушковци  – вижте в разговора  му с водещия Владимир Таков в коментарното студио на NewsONE TV.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img