fbpx
19.1 C
София
12 август 2022 | петък | 02:47

Проф. Герджиков: Аз приемам дадени политики на ГЕРБ, но други – не

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков заяви, че подкрепя дадени политики на ГЕРБ, но не одобрява други.
„Аз приемам политиките на ГЕРБ по едни въпроси, а по други изобщо не ги приемам. През годините тази партия омекна, въпреки всичко, което се говори. Първото им управление беше най-проблемно. Тогава имаше поредица от грешки, които доведоха до силно влошаване на нещата в образованието. Ескалацията на нещата през третия мандат на ГЕРБ не се дължи само на техни грешки, а и на други причини”, заяви проф. Герджиков пред Nova.
Той заяви, че не е кандидатът на ГЕРБ.
„Изтеклата информация за моята кандидатура даде повод на политическа партия ГЕРБ да обяви подкрепата си за мен. Аз не съм кандидатът на ГЕРБ, защото съм издигнат от Инициативен комитет. Когато се срещнах с ГЕРБ, те не ми поставиха нито едно условие. Те не пожелаха нищо срещу подкрепата си. Не мисля, че съм обвързан с тях”, коментира още ректорът на СУ.
Причината да се включи в президентската битка е свързана с тежката политическа криза, в която е изпаднала страната, и с разединението на нацията.
„Мотивацията ми е свързана с това, че сме в много тежка политическа криза. Все по-разединени сме. Аз нямам намерение всички да се прегърнем и различията да отпаднат, но е важно да се обединим около важните за обществото теми. Ако това беше направено, нямаше да се стигне до толкова много избори за една година”, каза проф. Герджиков.
Красимир Вълчев е този, който е предложил на ръководството на партия ГЕРБ да подкрепят мен, вместо да излъчат свой кандидат. Срещнах се с Бойко Борисов в централата на партията. Там беше и г-н Вълчев, а аз им обясних, че ще приема кандидатурата на Инициативния комитет. Там дойде и изненадата – г-н Борисов каза, че съм подходящ кандидат и няма нито едно условие към мен”, обясни проф. Герджиков.
Той изтъкна грешките и недостатъците на ГЕРБ.
„ГЕРБ са били три пъти последователно в управлението и са правили много грешки през годините. За толкова време няма как да не сгрешиш. Някои от тези грешки са наистина несъвместими с това, което аз разбирам под честна и полезна за народа политика. След като обаче са избирани 3 пъти, аз смятам, че те са направили и полезни неща”, каза още кандидатът за президент.
„Аз смятах, че много повече партии ще застанат зад мен и ще припознаят в мен кандидата, който ще може да осъществи нужното. Разчитал съм най-много на подкрепата на дясно-центристките партии”, добави проф. Герджиков. Той не пожела да отговори на въпроса за кого ще гласува на предстоящите парламентарни избори.

- РЕКЛАМА -spot_img
Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img