fbpx
31.5 C
София
8 август 2022 | понеделник | 19:03

Проф. Герджиков: Ако бъда избран за президент, ще има правителство

"Ще разговарям с партиите, докато не се появи "бял дим", закани се кандидатът, подкрепен от ГЕРБ

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Кандидатът за президент на България проф. Анастас Герджиков е уверен, че ако бъде избран за държавен глава ще успее да консолидира парламентарно представените политически партии така, че правителство да бъде сформирано успешно. Ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” се срещна с избиратели във Варна, на които представи част от управленските си приоритети при евентуален успех.

“Бих направил всичко възможно, за да могат политическите сили да формират редовен кабинет. Сега, в ситуацията на здравна криза заради коронавируса и шоково увеличение на цените, повече от всякога е необходим работещ парламент, който да приеме важни икономически мерки за подпомагане на бизнеса и гражданите“, посочи кандидатът за държавен глава, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ.

Проф. Герджиков на среща със симпатизанти

Герджиков призова настоящия държавен глава Румен Радев да прояви мъдрост при разговорите с политическите формации след вота на 14 ноември.

“Обръщам се към Румен Радев, чийто първи мандат на президентския пост изтича през януари, и го призовавам консултациите, които ще провежда да не бъдат формални, а действително да съдействат за диалог между партиите и търсене на съгласие”, заяви той.

Герджиков обяви, че ако от него зависи парламентарната стабилност на страната, е готов да седи и разговаря с партиите без значение на време и продължителност, докато не се появи “бял дим” – метафора взаимствана от практиката на Ватикана, при която изборът на нов папа се сигнализира чрез бял дим, излизащ от комина на Сикстинската капела.

Кандидатът, подкрепен от ГЕРБ, изрази желание партиите да намерят диалог и да се обединят от общи цели, тъй като само по този начин България ще успее да намери верните решения за излизане от кризите, в които се намира.

“Не е време за противопоставяне. Подобни битки са атрактивни и печелят внимание, но трябва да бъдат туширани след изборите”, заключи Герджиков.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here