fbpx
23.6 C
София
15 август 2022 | понеделник | 21:55

Проф. Асен Балтов: Планът за справяне с пандемията е прах в очите, но е по-добър от този на служебния кабинет

Основният проблем е, че е заложено прекалено дълго изчакване, преди да се наложат по-строги мерки, заяви още бившият директор на „Пирогов“

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Националният план за справяне с пандемията е прах в очите на хората. Това заяви пред БНТ бившият директор на „Пирогов“ и настоящ народен представител от ГЕРБ проф. Асен Балтов. Той обаче уточни, че планът е по-добър от този на служебния кабинет.

Според него в пандемичния план не е съобразена заболеваемостта на медицинския персонал, а базата за оценка на ситуацията е 14-дневна – твърде дълъг период при положение, че при Омикрон броят на случаите расте експоненциално. Той допълни, че през последните пет дни имаме повече нови случаи на коронавирус, отколкото в най-големия пик на третата и на четвъртата вълна.

Друг проблем, според Балтов, е че в плана е заложено запълването на над 1200 интензивни легла, а през последните вълни сме стигали до над 800 настанени в интензивните сектори – тоест изчаква се прекалено дълго преди да се въведат най-строгите ограничения.

- РЕКЛАМА -spot_img
Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img