30.11.2022 | сряда | 02:18

„Продължаваме промяната“ предлага нова система за финансиране на училищата от 2024 година

Публикувано:

Сподели поста:

Служебният образователен министър акад. Николай Денков иска да въведе нов принцип за субсидиране на училищата по критерий качество. Той трябва да влезе в сила от 2024г., от когато се планира да започне да функционира т.нар. „оценка на добавената стойност“. Тя ще бъде правена на база специална методология от Световната банка.

„Това ще премахне термина елитно училище, според сегашното му разбиране“, обясни Денков по време на коалиционните преговори с БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ в сектор образование.

Основната идея е всяко училище да получи оценка за реалния принос в образователните резултати на своите ученици, чрез математическа формула. Това означава, че ако едно учебно заведение е разположено в отдалечен район и има проблемни ученици, то няма да бъде ощетено, тъй като ще може напредъкът да се прецени обективно, съобразявайки всички фактори, които оказват влияние върху процеса.

За целта ще бъде въведено национално външно оценяване преди всеки ключов училищен етап. То ще бъде структурирано така, че да провери знанията на децата преди и след съответния училищен етап – 1, 4 или 7-ми клас. На тази база ще се прецени каква работа е свършило съответното учебно заведение за този период.

В хода на разговорите от БСП и ИТН са направили предложения за редуциране на броя учебници по съответните дисциплини. Акад. Денков се е застъпил за промяна в стилистиката и начина, по който се пишат те, и допълни, че би било добре към тях да се добави съдържание, посветено на критичното мислене и работа в екип.

Работната група е обсъдила и възможността за безплатно висше образование, мандатност на училищните директори и връщането на учениците в клас. На този етап Денков е срещу идеята висшето образование в България да бъде безплатно, но е подкрепил възможността директорите да имат мандати и срок на управление. Той обаче е допълнил, че ако се справят добре с работата, могат да запазят поста си.

Акад. Николай Денков е очакваната кандидатура за образователен министър на „Продължаваме промяната“.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
3.4 ° C
4.5 °
2.8 °
90 %
2.6kmh
100 %
ср
3 °
чт
3 °
пт
5 °
сб
8 °
нд
5 °

Прочети още

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Нитова към Донев: Имате ли информация за областния управител на Хасково и връзката му с голям контрабанден внос от Турция

По-късно през деня областният управител е подал оставка „През последните дни българското общество бе занимавано с медийна информация за...

На кръгла маса леви политически формации поставиха начало на съвместна работа

В рамките на кръгла маса под наслов "Лява България - идеи, политики, единение" представители на леви формации в...